Президентът на Филипините Родриго Дутерте обяви, че е провел телефонен разговор с китайския лидер Си Дзинпин за обсъждане на кризата на Корейския полуостров. Разговорът е бил по искане на американския му колега Доналд Тръмп. Това съобщава "Ройтерс".

Дутерте обясни, че е разговарял с Дзинпин в сряда, за да го убеди да играе по-голяма роля за разсейване на напрежението на Корейския полуостров, след като Северна Корея изстреля друга ракета в събота.

Дутерте е обсъдил опита на Северна Корея с Тръмп късно в събота, в края на Срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия в Манила. Той е председател на срещата тази година.

"Така че аз позвъних на президента Си Дзинпин - обаждам ви се по искане на президента на САЩ", обясни по време на реч в родния си град Давао Сити.

"Ние се съгласихме на срещата на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия и дори президентът Доналд Тръмп, че вие можете да направите нещо. Всъщност, най-големият принос от всичко друго е вашата намеса", заяви той, преповтаряйки разговора.

Северна Корея неуспешно изстреля ракета

Северна Корея неуспешно изстреля ракета

Точната далечина на полета не е установена

САЩ призова Китай - единственият голям съюзник на Северна Корея, да направи повече за обуздаването на ядрените и ракетни програми на Северна Корея, които предизвикаха агресивен отговор от страна на администрацията на Тръмп, предупреждавайки, че "ерата на стратегическото търпение" е свършила.

"Определено те взимат помощ от всеки тук", заяви Дутерте, правейки препратка към дипломатическите усилия на Азия относно Северна Корея.

Си Дзинпин и Родриго Дутерте са разговаряли около 26 минути, източник от президентския офис на Дутерте. Двамата са обменили гледните си точки относно регионалните събития и как може да бъде отговорено на някои притеснения.

Дутерте обяви, че ако бъде поискан от Тръмп, той с радост ще отговори какво е обсъждал с Си Дзинпин.