Британската компания за морска сигурност Ambrey съобщи, че е получила информация, сочеща, че кораб е бил нападнат в неделя в Аденския залив на около 102 морски мили (188 км) югозападно от Мукала в Йемен, предава Ройтерс..

"Корабите в близост бяха посъветвани да бъдат внимателни и да докладват за всяка подозрителна дейност", казаха от компанията. Не се съобщава кой е отговорен за атаката, нито се дават повече подробности.

Отделно ракета е паднала близо до кораб в Аденския залив в неделя, но не са настъпили щети по кораба или наранявания на екипажа при инцидента. Това е станало на 59 морски мили (109 км) югозападно от йеменското пристанище Аден, докладва Службата за морски операции на Обединеното кралство (UKMTO).

"Капитанът на кораба съобщава, че ракета е ударила водата в непосредствена близост до левия борд на кораба", съобщи UKMTO. "Няма съобщени щети по кораба и екипажът е в безопасност", добавят от Службата.

Не се съобщава кой е изстрелял ракетата, нито се дават допълнителни подробности.

Припомняме, че подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси организираха атаки срещу кораби в района на Червено море в продължение на месеци в знак на солидарност с палестинците във войната в Газа.

Червено море е едно от най-често използваните морски пътища в света за доставки на нефт и гориво.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин наскоро обяви сформирането на операция "Пазител на просперитета", многонационална мисия за борба с атаките на хусите.

Кораб е бил атакуван край Йемен
Обновена

Кораб е бил атакуван край Йемен

Червено море е едно от най-често използваните морски пътища в света за доставки на нефт и гориво