Двадесет души бяха убити и близо 2000 затворници избягаха по време на атака срещу военни съоръжения, затвор и други места в Сиера Леоне. Това обявиха официални лица от страната, съобщава "Ройтерс".

Хаосът е започнал в ранните часове на неделя, когато нападатели са открили огън в столицата Фрийтаун. Правителството обвини "войници ренегати" за атаките, които според него са били отблъснати. Президентът Юлиус Маада Био каза в обръщение в неделя, че повечето от лидерите на атаката са били арестувани и че се полагат усилия за задържането на останалите. Започнало е разследване, заяви той. Говорителят на армията полковник Иса Бангура каза пред "Ройтерс", че 20-те загинали включват 13 войници, трима нападатели, полицай, цивилен и един човек, който работи в частна охрана. Осем души са ранени и трима арестувани, добави той.

Около 1890 затворници са избягали от централния затвор Pademba Road, след като нападателите са нахлули, според доклад за ситуацията, който служители на затвора споделиха с "Ройтерс" в понеделник. Досега 23 са се върнали, гласи съобщението. При атаката нападателите са се врязали в главната порта на затвора с превозно средство, за да я отворят. Преди това са се опитали да пробият защитата на сградата, чрез стрелба и ракетна установка, но не са успели, разказа полковник Шек Сулайман Масакуои, изпълняващ длъжността генерален директор на службата по затворите в Сиера Леоне.

Репортер на "Ройтерс" разказва, че в затворе е видял как вратите на килиите са били разбити или премахнати изцяло.

Турска електрическа компания спря тока в столицата на Сиера Леоне поради неплатени сметки

Турска електрическа компания спря тока в столицата на Сиера Леоне поради неплатени сметки

Фрийтаун беше засегната от прекъсвания на електрозахранването.

Полицията призова затворниците да се върнат в затвора в изявление в понеделник и предложи на обществеността награди за подробности относно местонахождението на бегълците или нападателите. Животът се завърна във Фрийтаун в понеделник следобед, когато магазините и фирмите отвориха врати, след като правителството намали целодневния полицейски час на нощен от 9 вечерта до 6 сутринта.

"Задачата пред нас е твърде голяма и спешна, за да бъде провалена от тези, които се стремят да ограничат мира и сигурността, на които се радваме като страна", каза Юлиус Маада Био в публикация в Twitter (X).

Сиера Леоне все още се възстановява от гражданска война от 1991-2002 г., в която са били убити повече от 50 000 души. Ситуацията в страната е напрегната, откакто Био беше преизбран през юни, като този резултат бе отхвърлен от главния опозиционен кандидат и бе поставен под въпрос от други страни, включително Съединените щати и Европейския съюз. През август 2022 г. най-малко 21 цивилни и шестима полицаи бяха убити при антиправителствени протести.