Турската Karpowership спря електроснабдяването от плаващата си електроцентрала до столицата Фрийтаун на западноафриканската държава Сиера Леоне. Причината е неплатен дълг от около 40 милиона долара, каза министърът на енергетиката на страната Канджа Сесай днес, съобщава "Ройтерс".

Столицата беше засегната от прекъсвания на електрозахранването.

Министърът обясни, че непогасената сума "е натрупана с течение на времето, тъй като правителството субсидира повече от половината от цената, която корабът таксува за киловатчас".

Той каза още, че правителството трябва да похарчи повече за субсидиите, понеже таксува потребителите в слабата местна валута на Леоне. Тя е една от най-зле представящите се спрямо долара, а именно в долари се плаща на доставчика на електроенергия.

Създадена е правителствена комисия за преразглеждане на потребителските тарифи за електроенергия, които има шанс да се удвоят.

Г-20 се споразумява за постоянно членство на Африканския съюз наравно с ЕС?

Г-20 се споразумява за постоянно членство на Африканския съюз наравно с ЕС?

Очаква се лидерите на Г-20 да обявят решението по време на срещата на върха

Karpowership е един от най-големите световни оператори на плаващи електроцентрали и част от Karadeniz Energy Group. Оттам са подписали споразумения през 2018 г. и 2020 г. за доставка на електроенергия на държавната енергийна компания на Сиера Леоне.

Компанията е сключила подобни сделки с няколко африкански държави, които изпитват затруднения с доставките на електроенергия. За случая от нея

нНяма коментар.

На уебсайта ѝ пише, че е разположила около 65 мегавата мощности за производство на електроенергия в Сиера Леоне от 2020 г. насам и доставя 80% от общите й нужди от електроенергия.

Министърът изтъкна, че изключването от Karpowership е намалило доставките на електроенергия за столицата с 13%. В момента в столицата има режим на тока, като домовете и фирмите остават без електричество с часове всеки ден.

Karpower е един от трите източника на електричество за града. Другите два включват хидроязовира на страната и енергия от междусистемна връзка с Кот д'Ивоар, която също доставя до Гвинея и Либерия.

Според министъра доставките на Karpower са необходими най-вече през сухия сезон, когато нивата на водата в язовира са ниски. Зависимостта от фирмата е намалена през дъждовния сезон. В момента страната е в пика на дъждовния си сезон от май до ноември.

Синдикат предупреждава за социално напрежение при отвързани цени на тока за бита

Синдикат предупреждава за социално напрежение при отвързани цени на тока за бита

Искат отделен Закон за пазара на дребно