Гейдар Алиев е един от бащите, ако не и бащата на основаването на съвременната азербайджанска държава.

Това заяви на конференция в „Шератон" президентът на България Петър Стоянов (1997-2002) в присъствието на колегата си Георги Първанов ( 2002-2012) и други гости, поканени от посолството на Азербайджан у нас по повод 90-тата годишнина от рождението на общонационалния лидер Гейдар Алиев.

По думите на Стоянов Алиев поставя основите на съвременен Азербайджан - несъмнено в една сложна политическа обстановка. Съумя да отстои независимостта на Азербайджан, без да предизвиква Русия, както и успя да преодолее спомените от трагичните събития през 90-те години, предизвикани от тогавашната съветска армия и продължи да държи на своите близки отношения с Руската Федерация, поясни той.

Стоянов изтъкна, че Алиев се възприема и като един от най-значимите политици на Южен Кавказ.

По него време и по негова инициатива бяха осъществени два проекта. Единият проект беше наречен „Връщането на значението на пътя на коприната", поясни президентът, подчертавайки, че Алиев е отделял голямо внимание на възстановяването на този традиционен път.

Стоянов не пропусна да отбележи, че Алиев също е инициатор за построяването на петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан - променил геополитическите приоритети на този регион. Благодарение на този петролопровод Азербайджан се превърна в различна държава от значението, което имаше в рамките на Съветския съюз, смята той. По думите му само тези две неща оставят Алиев в историята на геополитиката на Южен Кавказ и Европа като цяло.

Петър Стоянов смята също, че Азербайджан е специална държава не само от гледна точка на природните ресурси, изобилието от петрол и газ, но и то гледна точка на старите азербайджански културни традиции.

От своя страна Георги Първанов изтъкна, че е безспорна ролята на Алиев за запазването и укрепването на независимостта на Азербайджан, за преодоляването на политическата криза и вакуума на властта.

По думите му след избирането на Алиев в Азербайджан се поставя край на анархията и произвола и е възстановена обществено политическата сигурност в страната. Първанов припомни, че Алиев е „виновник" и за изготвянето и приемането на първата конституция на Азербайджан, създала фундамента на демократичното развитие на страната.

По негово време бе даден старт на модернизирането и преобразуването на енергетиката - на газодобива и петролната промишленост, позволявайки страната да заеме достойно място на енергийната карта на Европа и света, отбеляза Първанов.

Според него Азербайджан се е превърнал в ключова държава за българската политика в региона на Кавказ.

Срещите на най-високо равнище между двете страни през последните години допринесоха за задълбочаване на търговско-икономическите връзки и насърчаване на инвестициите, подчерта той. В ход е изпълнението и на редица общи проекти, сред тях е изграждането на Южния газов коридор, където двете страни имат важно място и значение, отбеляза Първанов.

По думите му България и Азербайджан допринасят за енергийната сигурност на Европа.

Потенциалът на отношенията и връзките между двете държави е голям. Има възможност за засилване на общите селскостопански дейности, в областта на високите технологии, управлението на водните ресурси, нефтохимията, телекомуникациите, изтъкна бившият президент и добави, че фактор за сближаване на двата народа е насърчаването на контактите между младите хора.

В международен план, поясни Първанов, страните си съдействат в областта на международния тероризъм, наркотрафика, незаконния трафик на хора, както и за стабилността в Черноморския и Кавказки регион.

Първанов поиска Европейският съюз да се стреми към привилегировано партньорство с Азербайджан и също подкрепи отварянето на културни коридори между страните от нашия регион и страните от Кавказ.

На конференцията бе поканен и първият президент на България Жельо Желев (1992-1997), който не присъства, но бе прочетено подготвено от него съобщение по време на конференцията.

Желев подчерта в съобщението, че доброто партньорството между двете страни е намерило своя логичен израз в рамките на Черноморското икономическо сътрудничество, също така в подписаните десетки споразумения по време на визитата на Алиев в България през 1995 година.

Той също така отбеляза и сътрудничеството на двете страни в енергийнат сфера и най-вече проекта „Набуко".

Честването на годишнината на рождения ден на Алиев се празнува в целия свят.

Гейдар Алиев (10 май 1923 - 13 декември 2003) е лидер на съветски Азербайджан от 1969 до 1982 година. Преди това от 1967 г. ръководи КГБ в страната. Доминира в политическия живот на страната повече от 30 години. Президентът е на Азербайджан от 24 юни 1993 година до 31 октомври 2003 година.

След кончината му постът се наследи от сина му Илхам Алиев.