Двама палестински тийнейджъри са били убити от израелски военни по време на протести по границата с Ивицата Газа, предаде Ройтерс.

Те са идентифицирани като Калед Ал Рабай - на 14 години и Али Ал Ашкар - на 17 години. По време на протестите са били ранени 70 души, като 38 от тях имат огнестрелни рани.

Говорител на израелската армия съобщи, че военните, пазещи границата с Ивицата Газа е трябвало да се справят с над 6000 демонстранти, които на някои места по граничната линия хвърляли експлозиви и палели бомби.

Някои от протестиращите дори успели да преминат границата, заради което израелските части били принудени да реагират със съответните мерки. Говорителят обаче не споменава нищо за двата смъртни случая.

От 18 месеца протестиращите организират седмични демонстрации, наречени "Големият марш на завръщането".

Израелски войници убиха трима палестинци край оградата с Газа

Израелски войници убиха трима палестинци край оградата с Газа

Стреляли по тях с щурмови хеликоптер и танк

Техният призив е да се сложи край на блокадата на Ивицата, наложена от Израел и Египет върху Газа, и палестинците да имат право да се върнат по местата, от които семействата им са избягали или са били принудени да напуснат при основаването на Израел през 1948 година.

Израел отхвърля всеки подобен призив за завръщане, като аргументът от Тел Авив е, че ако то се случи, еврейското мнозинство ще бъде претопено.

През последните месеци представители на Египет, Катар и Организацията на обединените нации работят за запазване спокойствието по границата, но откакто са започнали протестите през март 2018 г. убитите палестинци са около 210 души, съобщават от болнични заведения в Газа.

В същия този период един израелски войник, охраняващ границата, е застрелян от палестински снайперист, а втори е убит по време на тайна операция на израелската армия срещу Газа.

Припомняме, че Израел завладява Газа по време на войната през 1967 г. През лятото на 2005 г. израелското правителство взима решение, в резултат на което около 5000 еврейски заселници са принудени да се изтеглят от Ивицата Газа.

Израелски изтребители в отговор на ракета от Ивицата Газа

Израелски изтребители в отговор на ракета от Ивицата Газа

Засега няма данни жертви

Наложената блокада на Ивицата Газа е необходима, за да се прекъсне въоръжаването на ислямистката групировка "Хамас", водила три войни срещу Израел и изстреляла хиляди ракети по територията му през последното десетилетие.