Двама протестиращи са загинали в иракската столица Багдад тази сутрин, след като са били застреляни при сблъсъци със силите за сигурност, като това са първите жертви на насилие, свързано с протести, при управлението на новия иракски премиер, който обеща диалог с активисти, съобщава "Франс прес".

Убитите застрашават да възродят отново безпрецедентното движение, което заклеймява правителствената корупция и некомпетентност, което набра голяма сила в Багдад и южната част на страната през октомври, но през последните месеци беше позатихнало.

Вчера демонстранти организираха гневни митинги в столицата и в няколко южни града, където температурите, надхвърлящи 50 градуса, увеличиха търсенето на климатици, което пък създава затруднения на разнебитените електроснабдителни мрежи.

Ракетна атака по интересите на САЩ в Ирак

Ракетна атака по интересите на САЩ в Ирак

Една ракета, изстреляна към Зелената зона, падна до дом, ранявайки дете

В Багдад десетки се събраха на пл. "Тахрир", като влязоха в сблъсъци с полицията и други сили за сигурност, разположени там.

"Двама протестиращи умряха тази сутрин. Единият беше прострелян с метална кутия със сълзотворен газ в главата, а друг в шията", уточни медицински източник.

Телата им са били пренесени през "Тахрир" тази сутрин от колеги активисти, преди да бъдат откарани в светия град Наджаф, за да бъдат погребани.

Кореспондент на АФП е видял изгорелите останки от шатри на площада.

Двете жертви са първите, след като премиерът Мустафа ал Кадеми, който обеща диалог с протестиращите, встъпи в длъжност през май.

В среднощно изявление кабинетът му призна за "злощастни събития" на протестните площади, но настоя, че силите за сигурност са били инструктирани да не използват насилие, освен ако не е абсолютно необходимо.

В него се казваше, че правителството ще проведе разследване на събитията вчера, за да привлече привлече към отговорност извършителите.

Ирак с рекорден брой жертви от COVID-19

Ирак с рекорден брой жертви от COVID-19

Новозаразените са близо 2 500 души

Ала онлайн, активистите вече сравняват Кадеми с предшественика му Адел Абдел Махди, който подаде оставка миналата година след месеци на насилие, свързано с протести.

В тази вълна от демонстрации бяха убити около 550 души, а други 30 000 бяха ранени, много от тях от метални кутии със сълзотворен газ, които могат да пробият човешки черепи, ако бъдат изстреляни директно, а не по специален начин, за да разпръснат тълпите.

Практически никой не понесе отговорност за тези смъртни случаи при Абдел Махди; Кадеми обеща да публикува списък на всички жертви, да проведе разследвания и да се вслушва в исканията на протестиращите.

Ала днес активистите изглежда са видели малка разлика между двамата, споделяйки подправена снимка на предаването на властта от Абдел Махди на Кадеми, която изобразяваше напускащия премиер, който бута колекция от метални кутии със сълзотворен газ и пушка към неговия наследник.

Те призоваха за още демонстрации тази вечер, изпращайки покани за събиране през Whatsapp и Фейсбук.

Ракетна атака срещу база в Ирак, няма пострадали

Ракетна атака срещу база в Ирак, няма пострадали

На фона на изтеглянето на американските военни

Организацията на обединените нации (ООН) обяви, че "съжалява" за насилието.

"Иракчаните изпитват затруднения, изправени пред много предизвикателства. Тяхното право на мирен протест трябва да бъде защитено безусловно", настояха от офиса на ООН в Ирак.

Стотици хора протестираха също в южните градове Кут и Хила вчера.

В южния град Насирия те прекъсваха движението по пътищата за кратко и скандираха: "Не можем да издържим, искаме ток!"

Протестите заради прекъсване на електрозахранването, лошият достъп до вода и други проблеми с обществени услуги са нормални в цял Ирак, чиято инфраструктура е разнебитена от десетилетия война и липса на инвестиции.

Нито един министър на електроенергията в Ирак след 2003 г. не е завършил пълния си четиригодишен мандат или е подал оставка, бил е уволнен или е загубил поста, след като целият кабинет паднал.

Ирак заплашва сделката по ОПЕК +

Ирак заплашва сделката по ОПЕК +

Багдад не може да изпълни поети ангажименти

Миналата година протестите бяха съсредоточени върху инфраструктурата, превърнали се в по-масово движение, критикуващо остро цялата управляваща класа като корумпирана, неквалифицирана и "на каишка" на съседен Иран.

Когато Кадеми дойде на власт през май, наблюдатели го виждаха като рядка фигура, която може да постигне баланс в Ирак между разделените политици, протестиращите и дори съюзниците му - Вашингтон и Техеран.

Ала той изпита затруднения да удържи платежоспособността на страната, след като епидемията от коронавируса се разпространи, държавните приходи спаднаха рязко от срива в цените на петрола, а сигурността се влоши.

Ракети продължават да удрят обекти в Ирак, където са базирани чуждестранни войски и дипломати, а миналата седмица за кратко беше отвлечена германка - третото отвличане на чуждестранен гражданин тази година.