Ракетна атака по американски дипломатически и военни обекти в Ирак тази нощ, обявиха от армията на арабската държава. Нападението е извършено дни след безпрецедентни арести, предотвратили подобна атака, информира АФП.

От октомври 2019 г. зачестиха ракетните атаки по американски дипломати и войници в Ирак, за които Вашингтон обвинява проирански милиции.

Рокади в иракската армия

Рокади в иракската армия

Този ход бележи още една стъпка от Ал Кадими към изпълнението на обещанието му

В края на юни за първи път елитни иракски военни части арестуваха повече от дузина подкрепяни от Техеран бойци, които са планирали нова атака по Зелената зона в Багдад, където са разположени дипломатическите мисии на държавите, включително и на САЩ.

Представители на иракското правителство заявиха, че арестите служат като "послание" за предотвратяване на бъдещи нападения, но в неделя в полунощ екстремистите направиха още един опит.

Една ракета, изстреляна към Зелената зона, падна до дом, ранявайки дете, обяви иракската армия.

Иракските сили за сигурност нападнаха щаб на подкрепяна от Иран милиция в Багдад

Иракските сили за сигурност нападнаха щаб на подкрепяна от Иран милиция в Багдад

Новият премиер изпълнява обещание за действия срещу милиции, които нападат американски бази

"В същото време нашите сили успяха да предотвратят друга атака и иззеха "Катюша", която беше насочена към базата "Таджи" северно от Багдад", където са разположени американски войници, допълват от армията.

В същото време американското посолство тества нова система за противоракетна отбрана, известна като C-RAM. Системата е разположена в посолството по-рано тази година. Тя засича ракети и ги взривява във въздуха с атака с няколко хиляди куршума в минута. Не е ясно дали системата е използвана при последната ракетна атака.