Един учител и един ученик са убити, а други двама, учител и ученик, са ранени при нападение в училище в Швеция, обявиха от полицията, цитирана от световни агенции.

Маскиран мъж е атакувал училището с хладно оръжие. Информацията за използваното оръжие е противоречива, тъй като първоначално се съобщаваше за сабя, а после за нож.

Нападателят е прострелян от полицията и е закаран в болница. Първоначално се съобщаваше, че е убит. Според говорителя на полицията Стефан Густафсон нападателят е на 21 г..

Нападението е извършено до закусвалня в училището, отбелязаха от полицията.

Източник от районната болница каза, че към 11:45 часа местно време една от жертвите е починала от получените наранявания. Говорител на болницата уточни, че заподозряният е прострелян и е лекуван в болницата. Той е получил сериозни наранявания.

Първоначално децата са помислили, че е шега.

Първоначално като го видяхме, помислихме си, че е шега. Той носеше маска, черни дрехи и дълга сабя. Някои ученици поискаха да си направят снимка, каза ученик пред агенция TT. Нападателят е вървял от стая на стая, за да търси жертви. Според ТТ няколко ножа са били използвани по време на атаката.

Сигнал за нападението е подаден около 10:10 часа местно време.

Мотивите все още не са известни.

В училището е имало около 400 ученици на възраст между 6 и 15 години.

Шведският премиер Стефан Льовен заяви, че „това е черен ден за Швеция". Той ще посети града по-късно днес.

Според The Local атаката е извършена в югозападния град Тролхетан, който се намира на около 350 километра югозападно от столицата Стокхолм. В града живеят около 45 хиляди души.

В Швеция рядко се извършват подобни нападения. През 1961 година при стрелба в училище в Кунгелв, Югозападна Швеция, загина един човек, а шестима пострадаха.