Лидерите на двете основни опозиционни партии в Пакистан заявиха, че ще сформират заедно коалиционно правителство, предаде Си Ен Ен.

„Стигнахме до споразумение. Ще работим заедно, за да сформираме общо правителство в центъра и провинциите", каза лидерът на Пакистанската Мюсюлманска партия Наваз Шариф на обща пресконференция след среща в Исламабад.

„Възнамеряваме да останем заедно и да бъдем заедно в парламента...Възнамеряваме да заздравим Пакистан заедно", каза от своя страна съпругът на Беназир Бхуто Асиг Али Зардари.

След парламентарните избори Пакистанската народна партия на бившия премиер Беназир Бхуто, убита през декември при атентат, стана първа политическа сила в страната, но не разполага с абсолютно мнозинство в парламента.

След нея като втора опозиционна сила се нарежда партията Мюсюлманска лига на друг бивш министър-председател на Пакистан - Наваз Шариф.

Тези две партии имат мнозинство сред 342-та избрани народни представители. Големият губещ е Пакистанската мюсюлманска лига, подкрепяща президента Первез Мушараф, която остава едва на трета позиция.

След като Пакистанската народна партия и Пакистанската мюсюлманска лига, победители в парламентарните избори, се споразумяха, те ще сформират правителствена коалиция, която ще спечели 2/3 от местата в парламента, ще могат да започнат процедура по отстраняване на президента Мушараф.

Вчера обаче, пакистанският президент Первез Мушараф заяви, че не възнамерява да се откаже от властта и ще изпълни петгодишния си мандат, макар резултатите от парламентарните избори да показват, че двете опозиционните партии получават достатъчен брой места в новия парламент.

Говорител на президента е заявил, че Мушараф ще работи заедно с новото правителство.

Въпреки, че вотът не беше за президент, според анализатори, до голяма степен той отхвърля властта на Мушараф, чиято популярност рязко е спаднала.

Изборите за долна камара на парламента първоначално бяха планирани за 8 януари, но след убийството на лидера на пакистанската опозиция Беназир Бхуто на 27 декември, беше назначена нова дата. В дните около изборите силите за сигурност в Пакистан бяха приведени в състояние на бойна готовност.

Въпреки това в последния ден, разрешен за агитация, в град Парачинар по време на опозиционен митинг атентатор-самоубиец взриви колата си в сграда. Атентатът взе живота на 47 човека.

Преди изборите представители а опозицията изразиха опасенията си от манипулации на вота и на преброяването от страна на партията на президента Первез Мушараф. Пакистанските власти от своя страна настояваха, че изборите ще бъдат честни и прозрачни.