Бездействието на Конгреса при одобряването на нова американска помощ за Украйна не е нищо друго освен подарък за руския президент Владимир Путин, Иран и други противници, заяви в четвъртък министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, цитирана от "Ройтерс".

В началото на двустранна среща с германския министър на икономиката Робърт Хабек във Вашингтон, Йелън отново призова председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън бързо да приеме пакет от военна и икономическа помощ на стойност 61 милиарда долара за Украйна. Членовете на Конгреса ще се съберат в Капитолия в четвъртък вечерта за годишната реч на президента Джо Байдън за състоянието на Съюза.

"Докато Камарата продължава да се влачи, Русия печели позиции и Украйна е принудена да ограничи боеприпасите и доставките", каза Йелън.

"Камарата трябва да действа и да покаже силата на подкрепата на САЩ за Украйна в лицето на агресията на Путин. Бездействието на Конгреса не е нищо друго освен подарък за Путин, Иран и други противници, които се противопоставят на Америка и нейните съюзници."

Белият дом: Зеленски никога не е молел за западни войски

Белият дом: Зеленски никога не е молел за западни войски

Позиция на САЩ