Съветниците по националната сигурност на Съединените щати, Япония и Южна Корея обсъдиха в четвъртък поддържането на стабилността в Тайванския пролив и координацията над Източнокитайско и Южнокитайско море, се казва в изявление на Белия дом, цитирано от Ройтерс.

Джейк Съливан, заедно със своите колеги на тристранна среща в Токио, също обсъдиха "незаконните ядрени и ракетни програми на Северна Корея и последните провокации и набелязаха следващите стъпки за укрепване на тяхното сътрудничество", се казва в съобщението.

Изявлението дойде малко преди армията на Южна Корея да заяви, че Корея е изстреляла балистична ракета, след като Пхенян по-рано излезе с протест срещу учения с бойна стрелба, проведени от Южна Корея със Съединените щати.

"Нашето тристранно партньорство сега е по-силно и има повече потенциал от всякога", се казва в изявлението на САЩ.

Технологиите, енергийната сигурност и "противодействието на икономическата принуда" също бяха обсъдени преди срещата на върха с лидерите на трите нации, организирана от президента на САЩ Джо Байдън през следващите месеци, добави Белият дом.

Що се отнася до Китай, Съливан заедно с генералния секретар на Японския секретариат за национална сигурност Акиба Такео и директора на Службата за национална сигурност на Южна Корея Чо Тае-йон "обсъдиха възможностите за координация в Източнокитайско море и Южнокитайско море и подчертаха значението на поддържането на мира и стабилността в Тайванският пролив", се казва в съобщението.

АСЕАН с първо съвместно военно учение в Южнокитайско море

АСЕАН с първо съвместно военно учение в Южнокитайско море

Учението е свързано с "високия риск от бедствие в Азия, особено в Югоизточна Азия"