Седмици преди своя 95-и рожден ден, бившият президент на САЩ Джими Картър обясни, че не вярва да може да е управлява най-силното президентство в света и на 80 години, съобщават Time, The Hill и AJS.

Картър, който по-рано тази година стана най-дълго живелият президент в историята на САЩ, не обвърза коментарите си с никой от своите колеги демократи, които се кандидатират за президент, но двама водещи кандидати за 2020 г., Джо Байдън и Берни Сандърс, ще навършат 80 години по време на президентството, ако ги изберат. Байдън е на 76 години, а Сандърс е на 78 години.

"Надявам се, да има възрастова граница", коментира Картър през смях, докато отговаряше на въпроси на публиката по време на годишния си доклад в Центъра Картър в Атланта. "Ако бях само на 80 години, ако бях 15 години по-млад, не вярвам, че бих могъл да поема задълженията, които имах, когато бях президент."

"Трябва да можете да преминавате от една тема в друг и да се концентрирате адекватно върху всяка от тях и след това да ги обедините цялостно", допълва Картър.

"Нещата, с които се сблъсквах във външната политика, не мисля, че бих могъл да се справя с тях и на 80 години. На 95 години няма как, дори ходя трудно", допълва той с усмивка.

Коментарът идва на фона на вътрешен демократичен дебат относно това дали притесненията за възрастта на кандидата са честна игра. Особено внимание е обърнато на Байдън, негови гафове и спиране по време на изказвания и дебати.

Картър предупреди демократите да не се отклоняват твърде далеч вляво и да не се изключват избирателите, които не харесват президента Тръмп. Въпреки това той заяви, че все още не е решил, но номинираният трябва да отстоява мира и правата на човека.

Джими Картър: САЩ са най-войнствената нация в историята на света

Джими Картър: САЩ са най-войнствената нация в историята на света

Тръмп се обадил на бившия президент Картър да си поговорят за Китай

"Един от основните фактори, върху който разсъждавам, е кой може да победи Тръмп", допълва той, макар да заявява, че ще гласува за всеки, който демократите в крайна сметка номинират. 

Картър коментира, че въпреки реториката си, Тръмп изглежда няма голямо желание да започне война, "това харесвам, но не ме питайте какво още харесвам."

Относно конфликтът между Саудитска Арабия и Иран, Картър обясни, че е по-приятелски настроен към Иран, отколкото е Тръмп, като отбелязва, че Саудитска Арабия е подкрепяла много от политиките му, докато той е бил в Белия дом.

"Мисля, че можем да разрешим проблема с дипломация и това е, което един президент трябва да направи. Намерете някой, който да говори с Иран с взаимно уважение. Но нямам ясен отговор от коя страна трябва да изберем."

Въпреки критиките си към Тръмп, Картър остава оптимист за бъдещето на Америка. "Все още имам пълна увереност, че ако бъде дадено достатъчно време, САЩ ще разрешат проблемите си. Винаги сме били в състояние да правим това в миналото, винаги когато сме се сблъсквали с трудни въпроси. Съединените щати все още имат тази вродена сила."

Той предупреди американците срещу последиците от непрекъснатите военни конфликти. Китай, основният икономически и геополитически конкурент на САЩ, е прекарал четири десетилетия в мир, откакто Картър е нормализирал отношенията с Пекин. "Китай е похарчил трилиони долари за инфраструктура и образование, докато САЩ са похарчили съответните суми за военни ангажименти", допълва Картър,

"Това показва разликата между мира и войната", обяснява той, добавяйки по-късно, "просто искам да поддържам света в мир."

Картър отдавна критикува отношението на Израел към палестинците, дори докато и двете основни американски партии по-внимателно се отнасят към съюза на САЩ с Израел. Докато Израел гласува, Картър недоволства, че връщането на премиера-хардлайнер Бенямин Нетаняху на власт може напълно да "приключи мирния процес".

Картър призова Доналд Тръмп да не използва ядрени оръжия

Картър призова Доналд Тръмп да не използва ядрени оръжия

Моля се да запази страната в мир