Джими Картър се срещна с представители на палестинското движение Хамас. Това съобщава египетската агенция МЕНА, цитирана от световните агенции.
Преговорите са се състояли в Кайро.

Движението Хамас, считано от САЩ за терористична организация, е било представено от министрите правителството на движението Махмуд ал Захар и Саид Саям.

Преди дни администрацията на Джордж Бушобяви, че не смята за редно Картър да осъществява тази среща.

Палестинците са информирали Джими Картър за хуманитарната ситуация в сектора Газа в резултата на блокадата на анклава. Страните са обсъдили възможностите за сваляне на блокадата и достигане на по-дълготрайно примирие между палестинци и Израел.

Картър преди три десетилетия успя да постигне подписването на мирен договор между Израел и Египет. Той неведнъж е заявявал, че мир в района би могъл да се постигне само при включването в преговорите на всички релевантни страни в конфликта, включително и Хамас.

По-рано Картър се срещна и с Насер Шаер, който също е един от лидерите на Хамас на Западния бряг на река Йордан. Очаква се в близко време бившият американски президент да проведе в Сирия и разговор и с Халед Машал, който се счита, че е определящ на политиката на движението.