Президентът на САЩ Джо Байдън е на двудневно посещение в Полша, съобщава ДПА.

Предстои по-късно днес да се срещне с полския си колега Анджей Дуда преди първата годишнина от руската инвазия в Украйна.

Белият дом съобщи, че Байдън ще изнесе реч пред Кралския замък в полската столица вечерта, а утре се срещне с представители на други източноевропейски страни от НАТО.

Полската телевизия показа самолетът на Байдън Air Force One да каца във Варшава в снощи. Той пристигна в страната след изненадваща визита в Киев, където се срещна с украинския президент Володимир Зеленски и заяви "непоколебимата" подкрепа на Вашингтон.

Посещението на президента на САЩ в Украйна беше първото му след инвазията на Русия на 24 февруари миналата година.

Въпреки че визитата му в Киев беше изненадваща, Белият дом съобщи за двудневното посещение в Полша по-рано този месец.

Полша иска по-голямо присъствие на американски войски на своя територия.

В неделя полският министър-председател Матеуш Моравецки заяви, че двете страни са в процес на обсъждане за по-голямо и постоянно американско военно присъствие в Полша.

През юни миналата година Байдън съобщи, че САЩ ще създадат нов постоянен щаб на армията в Полша в отговор на рускитата заплаха.

Междувременно от българското президентство съобщиха, че утре, 22 февруари, държавният ни глава Румен Радев ще участва в срещата на държавите от формата Б9, която ще се състои във Варшава.

Форматът за политически диалог обединява страните членки на НАТО България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша. В тазгодишното издание на срещата на високо равнище в полската столица ще участва и президентът на САЩ Джо Байдън.

Визитата на Байдън в Киев - знак, че никой не се бои от Русия

Визитата на Байдън в Киев - знак, че никой не се бои от Русия

Посещението на американския лидер било победа на украинския народ