Американският вицепрезидент Джо Байдън обяви, че "международната общност" трябва да се изправи срещу агресията на Русия и призова новата администрация на Доналд Тръмп да бъде категоричен поддръжник и партньор на Украйна, съобщава "Ройтерс".

Това е последното официално посещение в чужбина, което Байдън ще направи като вицепрезидент, което е отражение на специалния фокус, който Украйна получи от отиващата си администрация на Обама.

"Вие се борите както с рака на корупцията... така и с безмилостната агресия на Кремъл", коментира Байдън пред журналисти, застанал редом до украинския президент Петро Порошенко.

"Международната общност трябва да продължи да стои единна срещу руското насилие и агресия", настоя той.

Коментари на новоизбрания президент Доналд Тръмп от вчерашно интервю показват, че той се опитва да сключи сделка с Русия през главата на Украйна. Той обмисля прекратяване на санкциите срещу Москва в замяна на споразумение за съкращаване на ядрените оръжия.

При управлението на президента Барак Обама САЩ инвестираха сериозно в подпомагането на Украйна за успеха на въстанието от края 2013 и началото на 2014 г., което принуди подкрепяния от Кремъл държавен глава Виктор Янукович да избяга и на власт беше инсталирана прозападната опозиция.

Подкрепата на САЩ за Украйна, което включваше икономическите санкции срещу Русия, свързани с анексирането на Крим и сепаратисткия конфликт в Източна Украйна, допринесе за влошаване на отношенията между САЩ и Русия до най-ниската им точка от Студената война насам.

Байдън беше фронтмен на политиката на САЩ към Украйна, посещавайки Киев пет пъти след промяната на властта и поддържайки такава редовна телефонна връзка с украинските власти, че той се пошегува, че е разговарял с тях повече отколкото с жена си.