Американският вицепрезидент Джо Байдън посочи с пръст Русия, обвинявайки я, че се стреми да "подкопава и отслабва периферията на европейския проект".

Критиките си към Русия Байдън отправи по време на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос, съобщават световните информационни агенции.

Русия, по думите му, "тества разделенията и раздорите между западните страни".

Джо Байдън призова в Киев светът да се изправи срещу агресията на Русия

Джо Байдън призова в Киев светът да се изправи срещу агресията на Русия

Призова Тръмп да бъде категоричен поддръжник на Украйна

Байдън определи себе си като отдаден поддръжник на глобализацията, докато апелира за защита на "либералния международен ред" и близките отношения между САЩ и Европа, които той определя като ключ за осигуряване на благоденствие и сигурност.

"Импулсите за инатливо придържане към определени позиции, издигането на стени са определено грешния отговор", добави заместникът на Барак Обама.

Той призова САЩ и Европа да "поведат битката за защита на ценностите, които ни доведоха до там, където сме днес... Борба за демокрация, борба за отхвърляне на изолационизма и протекционизма", настоя Байдън.

В отговор на новите съмнения относно ангажимента на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп към НАТО, Байдън заяви, че "общността на демокрациите" е "опорна точка на общата сигурност" и заяви, че "свещеното задължение, че нападението срещу една страна е нападение срещу всички не може никога да бъде поставено под въпрос".

Той добави, че "легитимните тревоги" заради сигурността на работните места в някои развити икономики "подкопават подкрепата за либералния международен ред отвътре".