Бившият съветник по националната сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп - Джон Болтън, смята, че администрацията на Тръмп провежда строга политика спрямо Русия, но тя трябва да бъде затегната още повече. Той изрази това мнение във вторник на годишния форум за сигурност, организиран от Аспенския институт в Колорадо.

"Тръмп предприе някои строги мерки срещу Русия, например, той се оттегли от Договора за ядрените сили с междинно разстояние", каза Джон Болтън. - Сигурност. Администрацията на Тръмп обяви оттеглянето си от Договора за отворено небе и аз също работих по този въпрос. Имаше редица строги санкции срещу Русия, подкрепям ги и дори щях да наложа по-строги санкции. "

Белият дом проведе разговори САЩ да възобновят ядрените изпитания, разкри Джон Болтън

Белият дом проведе разговори САЩ да възобновят ядрените изпитания, разкри Джон Болтън

Болтън също е категоричен, че САЩ не трябва да удължават ядрения договор Нов СТАРТ

На въпроса дали е обсъждал с руски представители въпроса, че Русия уж е предлагала награди на представителите на радикалните талибани в Афганистан за убийството на американски военнослужещи, Болтън отговори, че "не си спомня подобни дискусии". "Афганистан, поотделно, не беше обект на дискусии", добави той. "Обсъждаха се и други проблеми - ситуацията в Сирия, във Венецуела."

Болтън беше помолен да коментира възможността за "октомврийска изненада" - фактът, че Трамп в навечерието на изборите може да влоши всеки международен конфликт, за да спечели президентските избори. "По-притеснен съм от възможните действия, предназначени да покажат на американците праха - например срещата с Ким Чен Ун и обявяването на края на войната на Корейския полуостров, отколкото възможността за военна операция", каза той.

Джон Болтън наруши мълчанието си след импийчмънта на Тръмп: Знаех в какво се замесвам

Джон Болтън наруши мълчанието си след импийчмънта на Тръмп: Знаех в какво се замесвам

Според Си Ен Ен Болтън и адвокатите му се борят с Белия дом за книгата, която трябва да бъде публикувана следващия месец

"Ако нашите противници решат да създадат проблеми за нас, тогава това е Мисля, че основната цел на нашите противници е да нарушим нормалния ход на нашия избирателен процес и това е, от тяхна гледна точка, да бъде "октомврийската изненада".

Болтън бе обявен за съветник на националната сигурност през март 2018 г. и беше уволнен миналия септември. Оттогава той издаде мемоари за престоя си в Белия дом, които съдържат много отрицателна оценка за дейността на Доналд Тръмп.

Тръмп: Джон Болтън щеше да започне шеста световна война

Тръмп: Джон Болтън щеше да започне шеста световна война

Американският лидер смята, че ако Болтън е останал на поста, САЩ щяха да влязат в шестата световна война

Книгата на Болтън беше публикувана в края на юни.