Президентът на САЩ Джо Байдън реши да назначи говорителя на Пентагона Джон Кърби за координатор на стратегическите комуникации в Съвета за национална сигурност.

"Президентът на САЩ Байдън обяви днес, че Джон Кърби (...) ще стане координатор на стратегическите комуникации в Съвета за национална сигурност", се казва в изявление на Белия дом, цитирано от АП.

"На тази позиция Кърби ще координира усилията на различни агенции, насочени към разясняване на политиката на САЩ", се посочва в доклада. В същото време Белият дом обяснява, че Кърби ще предоставя периодични брифинги.

Назначението следва оставката на говорителката на Белия дом Джен Псаки по-рано през май. Тя е заменена от Карин Жан-Пиер, която има много по-малко опит в този вид работа.

Кърби е пенсиониран контраадмирал от военноморските сили на САЩ. Бил е ръководител на информационния център на Военноморските сили на САЩ. По време на втория президентски мандат на Барак Обама Кърби става говорител на Държавния департамент. По това време той замества Псаки.

След като Джо Байдън идва на власт, Кърби става говорител на Пентагона.