Държавният секретар на САЩ Джон Кери разкритикува избрания за президент Доналд Тръмп за интервюто му за големи европейски вестници, в което той определи НАТО като "отживелица" и обяви, че Германия провежда "катастрофална" политика спрямо бежанците.

Кери изтъкна в интервю за журналистката Кристиан Аманпур от CNN, че било "неподходящо" Тръмп да се меси в политиката на други страни по толкова директен начин.

"Доналд Тръмп определи като катастрофална политиката за прием на мигранти на германския канцлер. Аз мисля, че госпожа Меркел беше изключително храбра и че нейната политика не отговаря изобщо на описанието, което даде Тръмп", коментира Кери.

В интервю за британския в. "Таймс" и за германския в. "Билд" Доналд Тръмп, който встъпва в длъжност в петък, прогнозира, че и други страни може да последват примера на Великобритания и да напуснат ЕС. Тръмп определи НАТО като отживелица и разкритикува "катастрофалната" миграционна политика на Меркел.

От своя страна германският канцлер отговори на критиките на Тръмп. "Мисля, че ние, европейците държим съдбата си в нашите собствени ръце. Ще продължавам да съм ангажирана 27-те страни членки на ЕС да работят заедно и в бъдеще, изправени пред предизвикателствата на XXI век", изтъкна Меркел, отговаряйки на критиките на Тръмп по адрес на ЕС и на похвалите му за Брекзит.

Тя още веднъж отхвърли смесването на терористичната заплаха в Европа с бежанската вълна от Сирия.