Премиерът на Великобритания Борис Джонсън заяви, че властите в Кралството ще направят всичко възможно, за да задължат Китай да спазва ангажиментите си за демократични права, поети преди 25 години, когато Хонконг беше върнат на Китай, съобщи "Ройтерс".

Джонсън каза, че Китай не е изпълнил ангажимента си да спазва споразумението "Една държава, две системи", договорено в рамките на споразумението, сложило край на британското колониално управление през 1997 г.

Великобритания беше особено критична към закона за националната сигурност, наложен през 2020 г., и изборните промени, които според нея подкопават свободите и автономията на Хонконг.

"На 25-та годишнина от предаването просто не можем да избегнем факта, че от известно време насам Пекин не спазва задълженията си", каза Джонсън във видео изявление.

Хонконг никога не е бил британска колония - според нови учебници за китайските ученици

Хонконг никога не е бил британска колония - според нови учебници за китайските ученици

Китай пише, че никога не е признавал изхода от опиумните войни 1840-1842 г. и 1856-1860 г.

"Това заплашва както правата и свободите на жителите на Хонконг, така и продължаващия напредък и просперитет на техния дом."

Президентът на Китай Си Дзинпин посети Хонконг в първото си пътуване извън континентален Китай от повече от две години, за да отбележи годишнината. 

Китайски официални лица преди това отхвърлиха британските критики, като казаха, че трябва да се пази от делата на Хонконг и го обвиниха, че запазва колониален начин на мислене въпреки предаването.

В светлината на закона за националната сигурност Великобритания въведе имиграционен маршрут за притежателите на британски национални (отвъдморски) паспорти миналата година, като Джонсън каза, че е имало 120 000 молби по схемата от жители на Хонконг.

"Няма да се отказваме от Хонконг. Преди двадесет и пет години дадохме обещание на територията и нейните хора и възнамеряваме да го спазим, каза Джонсън.

Той добави, че Великобритания ще "направи всичко възможно, за да накара Китай да спазва ангажиментите си, така че Хонконг отново да се управлява от хората на Хонконг, за хората на Хонконг".

Припомняме, че новите учебници в Хонконг ще учат учениците, че градът никога не е бил британска колония, след основен ремонт на учебен предмет, който властите обвиниха за предизвикване на продемократичните протести.

Според местни доклади новите текстове ще учат ученици, че китайското правителство не е признало договорите, които отстъпват града на Великобритания след опиумните войни* (1840-1842 г. и 1856-1860 г.). Те приключиха през 1997 г., когато Великобритания върна Хонконг под китайски контрол и следователно текстовете твърдят, че Хонконг никога не е бил британска колония.

Новите книги приемат и разказа на Пекин, че протестното движение през 2019 г. е било движено от "външни сили"