Британският премиер Борис Джонсън и новият му израелски колега Нафтали Бенет ще проведат първия си телефонен разговор през следващите няколко седмици. Това са потвърдили в лаконично съобщение от "Даунинг Стрийт", цитирани от timesofisrael.com. За момента няма планове лидерите да се срещнат лично.

Премиерът на Обединеното кралство вече поздрави Бенет и Яир Лапид за сформирането на ново правителство в Израел на 13 юни, слагайки край на повече от десетилетие управление от Бенджамин Нетаняху. Но досега не е имало телефонен разговор.

Президентът на САЩ Джо Байдън е сред онези, които вече са разговаряли по телефона с израелския премиер.

Израел вече има ново правителство начело с Нафтали Бенет

Израел вече има ново правителство начело с Нафтали Бенет

Кабинетът е утвърден в парламента с мнозинство от 1 глас...

След встъпването си в длъжност, Бенет призова САЩ и други страни, които искат да подновят ядрената сделка от 2015 г. с Иран, да се "събудят" и "да разберат с кого правят бизнес". 

Изявлението на Бенет дойде, след като консервативният съдия Ебрахим Раиси беше избран за президент на Иран. Раиси, който до момента заемаше поста на главен съдия във Върховния съд на Иран, е яростен критик на Запада, но изрази позиция "за" възобновяването на ядрената сделка.

Разговорите във Виена за подновяване на ядрената сделка са в ход от началото на април. В преговорите участват представители на Иран, Русия, Китай, Франция, Великобритания и Германия, а САЩ вземат непряко участие в дискусиите.

Израел зове САЩ и Европа да се събудят, преди да се върнат към ядрената сделка с Иран

Израел зове САЩ и Европа да се събудят, преди да се върнат към ядрената сделка с Иран

"Не трябва да се позволява на един режим на брутални палачи да разполага с оръжия за масово изтребление"