Премиерът Борис Джонсън ще оещае в реч в четвъртък да "изравни" забравените части на Великобритания, но без да навреди на тези области, които вече отбелязват растеж, предаде "Ройтерс".

Джонсън спечели вота през 2019 г. благодарение главно на гласоподавателите в по-затруднените региони на Англия. Британската икономика е доминирана от столицата Лондон, като доклад за правителството за 2020 г. установява, че разликите в икономическата производителност между столицата и други региони на Обединеното кралство са толкова широки, колкото през 1901 г.

Много правителства се зарекоха и не успяха да създадат повече работни места и просперитет в районите около бившите индустриални градове в Северна Англия, а Джонсън обеща да ги изравни отчасти чрез по-високи разходи за инфраструктура.

"Не смятаме, че можете да направите бедните части на страната по-богати, като направите богатите части по-бедни.", ще каже той. 

Джонсън твърди, че предишните правителства са насочвали инвестиции в райони, където цените на жилищата вече са били високи и транспортът е претоварен. Той се надява, че като инвестира в райони с по-нисък растеж, хората там няма да трябва да се местят, за да си осигурят по-добри работни места.

Джонсън: Пандемията във Великобритания не е приключила

Джонсън: Пандемията във Великобритания не е приключила

Властите вземат мерки

"Ще имаме напредък в изравняването, когато започнем да повишаваме жизнения стандарт, да разпространяваме възможности, да подобряваме нашите обществени услуги и да възстановяваме чувството на гордост на хората към своята общност", казва той.

Пострадал от пандемия в началото на 2020 г., Джонсън досега даде няколко конкретни примера за това как се надява да промени състоянието на по-бедните градове на страната - правителството се стреми да инвестира в зелена икономика и да привлече чуждестранни инвестиции.

През последните седмици беше даден тласък с новината, че Nissan и Stellantis планират да инвестират повече във Великобритания, да построят завод за батерии и електрически микробуси в североизточната и северозападната част на съответно страната.

Въпреки това Великобритания все още изостава от големите европейски държави в надпреварата за производство на батерии за новите по-чисти превозни средства на бъдещето.

Борис Джонсън отряза ЕС, Великобритания не признава сметката му за Брекзит

Борис Джонсън отряза ЕС, Великобритания не признава сметката му за Брекзит

"Не признаваме това число"