Бившият британски премиер Борис Джонсън заяви, че няма доказателства умишлено да е подвел законодателите относно незаконните партита, провеждани в кабинета му по време на COVID локдауните, съобщава "Ройтерс".

Джонсън напусна "Даунинг стрийт" през септември миналата година. Парламентарната комисия по привилегиите разследва изявленията му, направени пред парламента през декември 2021 г.

Проучва се дали бившият премиер умишлено е опитал да заблуди законодателите относно незаконните събирания, провели се в офиси и резиденции на "Даунинг стрийт", на някои от които е присъствал самият той, когато е заявил, че правилата не са били нарушавани и са били следвани указанията за COVID-19.

В своя доказателствен документ от 52 страници, представен на комисията, Джонсън посочва, че приема, че Камарата на общините е била подведена от изявленията му, но отхвърля обвинението, че умишлено е излъгал парламента.

Парламентарна комисия ще разследва Борис Джонсън

Парламентарна комисия ще разследва Борис Джонсън

Ще се проверява дали е излъгал парламента за т.нар. "партигейт"

"От това разследване става ясно, че изобщо няма доказателства, които да подкрепят твърдението, че умишлено или безразсъдно съм подвел Камарата", подчертава той.

Джонсън отбелязва, че нито един документ не показва, че той е бил предупреден, че някое от събитията е нарушило противоепидемичните мерки.

Комисията трябва да разпита лично бившия британски лидер, когато той даде устни показания по време на заседание в сряда.

В центъра на разследването са изявления, направени от Джонсън пред парламента през декември 2021 г. относно партита на "Даунинг стрийт", когато мерките за справяне с коронавируса забраняваха на хората да напускат домовете си и да се събират на закрито.

Разследването по британския "Партигейт" приключи със 126 глоби

Разследването по британския "Партигейт" приключи със 126 глоби

Борис Джонсън не е получил уведомление за друга глоба

В междинен доклад, публикуван по-рано този месец, депутати от комисията заявиха, че Джонсън може да е подвел парламента четири пъти и подчертаха, че нарушаването на правилата е трябвало да бъде "очевидно" за бившия премиер.

На уебсайта си комисията посочва, че писменото изявление на Джонсън не съдържа "нови документални доказателства".

Комисията ще разгледа внимателно допълнителните аргументи, представени от г-н Джонсън, и ще отговори на тях в окончателния си доклад, допълва се в комюникето.