Британският премиер Борис Джонсън е шокиран от убийството на депутата от Консервативната партия сър Дейвид Амес, предаде "Индипендънт".

Премиерът описа Амес като "един от най-милите хора в политиката", след като се върна на "Даунинг Стрийт 10" от заседанието на кабинета.

Той заяви, че министрите също са шокирани и съкрушени.

Британски депутат наръган до смърт в църква

Британски депутат наръган до смърт в църква

По време на среща с избиратели

Джонсън припомни, че Амес почти 40 години непрекъснато работи за хората от Есекс и цялото Обединена Кралство. Работил е за приемането на закони за хора с различни заболявания и срещу жестокостта спрямо животните.

Експремиерът Тереза ​​Мей почете Амес като достоен човек и уважаван депутат, убит, докато изпълнява обществените си задължения. Тя заяви, че смъртта му е "трагичен ден за нашата демокрация".

Друг бивш премиер, Дейвид Камерън каза, че е убитият "най-ангажираният депутат, на когото някога бихте могли да се срещнете".

Припомняме, че депутатът от Консервативната партия на премиера Борис Джонсън беше намушкан няколко пъти в църква от мъж, който влязъл на среща с избиратели от избирателния му район. Това уточни очевидец от мястото събитието. По-късно той е починал от раните си. 

Полицията отбеляза, че мъж е бил арестуван след намушкването и не издирвали никого другиго във връзка с инцидента.

Наръгването на срещата на Амес с избирателите повтаря случая от 2010 г., когато лейбъристкият депутат Стивън Тимс оцеля след намушкване в офиса на своя избирателен район, и фаталната стрелба през 2016 г. срещу лейбъристката Джо Кокс само дни преди референдума за Брекзит.

"Атакуването на наши избрани представители е атака срещу самата демокрация", написа съпругът на Кокс Брендън в "Туитър", като допълни: "Няма извинение, няма оправдание. Това е толкова долно."