Британският премиер Борис Джонсън ще предупреди руския президент Владимир Путин да "се отдръпне от ръба" в кризата с Украйна в телефонен разговор днес, съобщава "Индипендънт".

Той ще разговаря с държавния глава на Русия ден, преди да замине за Киев, където ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски.

Джонсън заяви, че Путин ще се сблъска с "горчивата и кървава" съпротива на народа на Украйна, в случай че Русия нахлуе в западната си съседка.

Британски санкции върху хора от Кремъл за Песков са удар по руския бизнес

Британски санкции върху хора от Кремъл за Песков са удар по руския бизнес

Заради опасенията за руско нахлуване в Украйна

По негови думи евентуална руска инвазия в Украйна би била "абсолютна катастрофа за света".

По време на утрешната еднодневна визита в Украйна британският премиер ще бъде придружен от външния министър на страната Лиз Тръс.

По-рано днес стана ясно, че Великобритания ще наложи санкции на компании и хора, които са тясно свързани с Кремъл, ако Русия нападне Украйна.

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.

Джонсън към Русия: Нахлуване в Украйна ще е катастрофално, болезнено и кърваво

Джонсън към Русия: Нахлуване в Украйна ще е катастрофално, болезнено и кърваво

Няма планове за изпращане на британски войски