Британският премиер Борис Джонсън ще каже на колегите си, западните лидери , че само огромната солидарност пред лицето на руската агресия може да предотврати опустошителен конфликт в Украйна, съобщи "Гардиън".

В петък вечерта Министерството на външните работи обяви, че британското посолство в Киев "временно" ще се премести в Лвов в западната част на Украйна.

Джонсън обсъди кризата с редица западни лидери през последните дни и ще проведе срещи в Мюнхен в събота.

В забележки, публикувани от "Даунинг стрийт" преди пътуването си, Джонсън казва: "Все още има шанс да се избегне ненужно кръвопролитие, но това ще изисква огромна проява на западна солидарност отвъд всичко, което сме виждали в най-новата история. Съюзниците трябва да говорят с един глас, за да подчертаят на президента Владимир Путин високата цена, която той ще плати за всяка следваща руска инвазия в Украйна. Това е посланието, което ще отнеса в Мюнхен днес, докато удвояваме усилията си да предотвратим сериозна грешка, която би опустошила Украйна, Русия и останалата част от Европа.

25 000 души от ЛНР са преминали руската граница

25 000 души от ЛНР са преминали руската граница

След като бе обявена евакуацията

Правителството изготви пакет от санкции, готови да бъдат приложени срещу Русия в случай на ескалация на конфликта.

Обединеното кралство редовно е обвинявано, че е осигурило добър прием за активите на богати руснаци, свързани с Кремъл. Министърът на вътрешните работи Прити Пател обяви в четвъртък, че прекратява "златните" визи за инвеститори от ниво 1, които позволяват на богати чужденци да кандидатстват за гражданство, като част от "подновена репресия срещу измамите и незаконните финанси" - ход, който широко се разглежда като затваряне на входен път, използван от руски олигарси.

Байдън убеден, че Путин е взел решение за Украйна

Байдън убеден, че Путин е взел решение за Украйна

По думите му, руските въоръжени сили възнамеряват да атакуват Украйна в близките дни

Западни официални лица намекнаха в петък, че могат да бъдат въведени санкции срещу Русия в случай на кибер, паравоенна или друга неконвенционална атака срещу Украйна, поръчана от Кремъл.

Това обяви в речта си и американският президент Джо Байдън.