Албанският премиер Еди Рама заяви в свое обръщение пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), че обвиненията на бившия прокурор на Трибунала в Хага Карла дел Понте за престъпленията, извършени от високопоставени членове на Армията за освобождение на Косово (АОК), са "фалшиви новини", съобщава Albanian Post.

В обръщението си към ПАСЕ Рама разкритикува резолюцията на СЕ от 2011 г. относно незаконната търговия с органи на хора, отвлечени в Косово, като каза, че твърденията на Дел Понте за участието на членове на АОК в трафика на органи са основани на съмнителни източници.

"Това обвинение нашумя от Европа до Австралия, въпреки че обвиненията бяха категорично отречени в Косово. Най-мистериозният въпрос беше какво попречи на могъщия прокурор да продължи да разследва", каза премиерът на Албания.

След вчерашното обръщение на Рама пред ПАСЕ в Страсбург, което мнозинството от депутатите нарекоха шокиращо, председателството на ПАСЕ отмени работната вечеря с Рама, поради, както заявяват от ПАСЕ "наглостта и обидите към много хора", съобщи Македонската информационна агенция

След обръщението на Рама, председателството на ПАСЕ е информирало ръководителите на парламентарните групи, че отменя вечерята с албанския премиер.

В съобщението се посочва, че "след следобедното обръщение на албанския премиер Еди Рама, президентството реши да оттегли поканата към министър-председателя за работна вечеря".

В Съвета на Европа част от депутатите коментираха, че не си спомнят да е отменяна работна вечеря с високопоставен служител на държава.

След речта му няколко парламентаристи изразиха недоволство от начина, по който Рама се обърна към Асамблеята. Тоест, след като Еди Рама постави под въпрос доверието в събранието и неговите членове, парламентаристите заявиха, че подобна реч не се помни в ПАСЕ.

През месец юни 2020 година прокурорите обвиниха Хашим Тачи в десет престъпления, включително обвинения в убийство, насилствено изчезване на хора, преследване и изтезания. През ноември същата година той подаде оставка. Той се яви в Хага доброволно и бе незабавно арестуван.

В ареста се намират още Кадри Весели, Реджеп Селими и Якуп Красничи. Тачи, лидерът на Демократическата партия Весели и председателят на парламентарната група на движение "Самоопределение" Селими се предадоха доброволно.

Създадени с подкрепата на ЕС през 2015 г., Специализираните камари за Косово (KSC) функционират съгласно косовското законодателство, но се намират в Хага, за да защитят свидетелите от сплашване в общество, където много бивши бунтовнически командири все още доминират в политиката.

Тачи ръководи антисръбските сили по време на войната в Косово в края на 90-те години на миналия век. 52-годишният Тачи, подобно на много други съвременни косовски политици, изигра важна роля в движението за съпротива в тогавашната сръбска провинция.

Обвинения за трафик на органи срещу Освободителната армия на Косово бяха повдигнати от бившия прокурор в Хага за военни престъпления Карла дел Понте през 2008 г.

Преди по-малко от година премиерът на Косово Рамуш Харадинай подаде оставка, след като бе призован от същия съд по подозрение във военни престъпления.