Най-малко един човек беше убит при подновени антиправителствени протести в Кения във вторник, съобщи репортер на "Ройтерс", докато полицията се сблъсква с демонстранти, настояващи президентът Уилям Руто да се оттегли.

Протестите в цялата страна, които избухнаха преди месец срещу предложените увеличения на данъците, продължиха дори след като Руто оттегли законодателството и уволни почти целия си кабинет. Активистите казват, че искат Руто да подаде оставка, както и системни промени за изчистване на корупцията и лошото управление.

Най-малко 50 души са били убити в протестите до момента, според финансираната от правителството Кенийска национална комисия по правата на човека (KNCHR).

В Китенгела, град в южните покрайнини на столицата Найроби, полицията откри огън по протестиращи, които хвърляха камъни, горяха гуми и скандираха "Руто трябва да си тръгне", каза репортер на Ройтерс.

Репортер на "Ройтерс" видя тялото на протестиращ да лежи на земята с кръв, която тече от рана на главата.

Говорителят на националната полиция отказа коментар.

Протестите във вторник са едни от най-големите и се проведоха в десетки градове, откакто Руто оттегли законопроекта за данъците на 26 юни.

В центъра на Найроби полицията за борба с безредиците използва сълзотворен газ срещу няколко десетки протестиращи. Демонстрантите в крайбрежния град Момбаса размахваха палмови листа, докато маршируваха, а кадри от кенийските телевизионни канали показаха изгаряне на отпадъци на улицата.

Протестите създадоха най-голямата криза от двете години на власт на Руто. Тъй като Кения харчи над 30% от приходите си само за плащане на лихвените сметки по дълга си, той е притиснат от исканията на кредиторите да намалят дефицитите и затрудненото население, което е вбесено от нарастващите разходи за живот.

Сериен убиец, примамил и убил 42 жени, арестуван в Кения

Сериен убиец, примамил и убил 42 жени, арестуван в Кения

Убийствата датират от 2022 г., започвайки със съпругата на