Заподозрян сериен убиец беше арестуван в Кения след откриването на няколко тела в кариера в Найроби, като полицията съобщи в понеделник, че той е признал за убийството на 42 жени, включително съпругата си, предава "Ройтерс".

Полицията съобщи, че Колинс Джумайси, 33-годишен мъж, живеещ близо до кариерата в квартал Мукуру в южната част на столицата, е бил арестуван рано в понеделник.

Изпълняващият длъжността началник на полицията Дъглас Канджа Кирочо каза, че до момента от кариерата са извадени девет тела.

"Става ясно, че си имаме работа със сериен убиец, сериен убиец психопат, който не уважава човешкия живот", каза Амин Мохамед, ръководител на Дирекцията за криминални разследвания.

Джумайси призна, че е примамил и убил 42 жени и е изхвърлил останките им в кариерата, каза Мохамед.

Убийствата датират от 2022 г., започвайки със съпругата на Джумайси, а последното убийство е било извършено на 11 юли, каза Мохамед в телевизионното изявление.

В дома на Джумайси полицията каза, че е открила няколко мобилни телефона, карти за самоличност, мачете, за което смятат, че е използвано за разрязване на жертвите, индустриални гумени ръкавици, ролки тиксо и дузина найлонови чували, подобни на тези, в които са намерени жертвите.

Огромни тълпи се събраха, за да гледат как останките, много от които бяха разчленени, бяха извадени от кариерата през уикенда, като някои участваха в битки с полицията.

Много местни жители бяха разгневени от слуховете, че телата са свързани с предполагаеми отвличания на млади протестиращи от силите за сигурност по време на неотдавнашни улични демонстрации.

Полицията засега не е дала индикации, че намерените останки имат нещо общо с протестите.

Правителствен говорител сподели полицейско изявление на X в петък, в което се казва, че властите анализират проби, за да идентифицират починалия и че разследванията са в ход.

Активист от правозащитната група Mukuru Community Justice Center каза, че повечето от останките са се разложили, което показва, че са били там от известно време.

По-рано този месец президентът Уилям Руто каза, че съобщенията за отвличания от държавни агенти са за съжаление и че всички служители, за които се установи, че са отговорни, ще бъдат подведени под отговорност. Началникът на полицията в Кения Джафет Куме подаде оставка в петък.

Президентът на Кения уволни почти цялото правителство

Президентът на Кения уволни почти цялото правителство

Само министърът на външните работи запази поста си