Бившият служител на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ Едуард Сноудън получи постоянно местожителство в Русия. Това обяви неговият адвокат Анатолий Кучерена пред руската държавна новинарска агенция РИА "Новости".

Сноудън е поискал тригодишно удължаване на разрешителното тази пролет, след като е трябвало да изтече през април 2020 г., но процедурата е спряла заради пандемията от коронавируса според Кучерена.

Сноудън е склонен да плати $5 млн. на САЩ

Сноудън е склонен да плати $5 млн. на САЩ

Готви се споразумение

37-годишният Сноудън е обвинен в шпионаж и кражба на държавно имущество в САЩ за изтичане на информация в медиите за американското разузнаване и програмата за масово следене.

Сноудън живее в изгнание в Москва, след като първоначално пътува до Хонконг след публично разкритата от него класифицирана информация през 2013 г.

Руското правителство му предостави убежище и удължи разрешението за пребиваване през 2017 г. до 2020 г.

Бар против помилването на Сноудън

Бар против помилването на Сноудън

След като Тръмп загатна такава вероятност

През 2016 г. Конгресът на САЩ публикува доклад, в който се казва, че Сноудън е бил в контакт със служители на руското разузнаване след пристигането му в Русия, твърдение, което Сноудън отрече. В интервю през септември миналата година Сноудън каза, че би бил готов да се върне в САЩ, ако му бъде гарантиран справедлив процес.

"Една от големите теми в Европа в момента е, ако Германия и Франция ме поканят да получа убежище", каза той и допълни: "И, разбира се, бих искал да се върна в САЩ. Това е крайната цел. Но ако ще прекарам остатъка от живота си в затвора, най-важното изискване, с което всички трябва да се съгласим, е, че поне ще получа справедлив процес. А това е нещо, което правителството отказа да гарантира, защото те няма да осигурят достъп до това, което се нарича защита на обществения интерес", коментира Сноудън пред CBS.

Той добави: "Не искам парад. Не искам помилване. Не искам пропуск. Това, което искам, е справедлив процес. И това е най-важното нещо, което всеки американец трябва да изисква."

В САЩ обмислят помилване на Едуард Сноудън

В САЩ обмислят помилване на Едуард Сноудън

Тръмп "трябва да помилва" 37-годишния Сноудън