По-малко от половината от гражданите на Сърбия подкрепят присъединяването на страната си към Европейския съюз. Само един на всеки петима пък има положително мнение за ЕС. Това заяви сръбският социолог Сърджан Богосавлевич, позовавайки се на проучване, проведено през март, съобщава Европейската информационна мрежа "Евроактив".

Във всички страни от Западните Балкани броят на хората, благопазположени към ЕС, е по-малък от този на лицата, които биха гласували "за" присъединяването на Сърбия към ЕС на референдум, отбелязва Богосавлевич.

Той посочва, че съгласно проучването 46% от сърбите биха подкрепили влизане на страната в ЕС на референдум, но едва 21% от запитаните са дали положително мнение за ЕС.

Вучич трябва да реши, Брюксел или Москва?

Вучич трябва да реши, Брюксел или Москва?

Това е исторически шанс за европейска Сърбия, която трябва да стане част от ЕС, а и е добре за целия регион

По думи на Богосавлевич Сърбия е по-малко ентусиазирана от перспективата за еврочленство, отколкото преди, докато останалите страни от региона я подкрепят по-силно. 90% от гражданите на Черна гора биха подкрепили членството в ЕС. На същото мнение са и 77% от албанците и 74% от македонците.

Социологът отбелязва, че броят на хората в Сърбия, според които страната им никога няма да се присъедини към ЕС, се е утроил през изминалите седем години.

През 2015 г. 14% от гражданите са казали, че не очакват Сърбия да се присъедини към ЕС когато и да било, спрямо април тази година, когато 43% са били на същото мнение, посочва той.

През 2008 г. 32% от сърбите са заявили, че страната им не трябва да се присъединява към ЕС, ако й бъде поставено условие да признае независимостта на Косово, докато през 2022 г. този брой е нараснал на 49%.

ЕК: Сърбия трябва да скъса с Евразийския съюз, преди да се присъедини към ЕС

ЕК: Сърбия трябва да скъса с Евразийския съюз, преди да се присъедини към ЕС

Това не е ново условие, а общо правило за всички, които искат в ЕС