Дни след като туристическата агенция на Обединеното кралство "Томас Кук" прекрати дейността си, германското подразделение също подаде молба за несъстоятелност.

Полагат се усилия за преструктуриране, за да може да ръководи бизнеса самостоятелно, бизнесът е "печеливш, но дълго обременен от слабия бизнес на Томас Кук във Великобритания и Брекзит", коментират представители пред "Дойче веле".

Филиалът заяви, че са "принудени" да предприемат стъпката, за да се откъснат от "финансови затруднения и задължения", след като британският "Томас Кук" подаде молба за несъстоятелност по-рано тази седмица.

Няколко дъщерни дружества в ЕС също са в опасност след компанията-майка. Полското дружество също обяви, че е неплатежоспособно, съобщават местните власти.

Общо над 140 хиляди германски туристи са на почивка през "Томас Кук" и неговите дъщерни дружества. Дружеството в Германия постига приходи 2017/18 в размер на 3,8 милиарда евро в най-голямата икономика в Европа, над 40% от общите приходи на групата.

Атина: Защита за хотелите, пострадали от фалита на "Томас Кук"

Атина: Защита за хотелите, пострадали от фалита на "Томас Кук"

Финансови облекчения за ключова индустрия

На своята официална страница, германските компании Thomas Cook подадоха молба за несъстоятелност на 25 септември. Първоначално ще бъдат заведени дела за несъстоятелност на Thomas Cook GmbH, Thomas Cook Touristik GmbH и Bucher Reisen & Öger Tours GmbH.

Дали други предприятия са засегнати, ще се установи през следващите няколко дни и ще се реши след консултация.

Всяка продажба от портфолиото на Thomas Cook е спряна - това са Thomas Cook Signature, Neckermann Reisen, Bucher Reisen, Öger Tours и Air Marin.

В момента текът разговори с Министерството на външните работи, застрахователя и други партньори, с цел да се осигури извозване на туристи.

Милиони губи туризмът ни след фалита на "Томас Кук" и то през 2020 г.

Милиони губи туризмът ни след фалита на "Томас Кук" и то през 2020 г.

Британското правителство със спецоперация за връщане на британските туристи