Властите, управляващи Суецкия канал в Египет заявиха в неделя, че няма да се прибягва до международен арбитраж по случая с контейнеровоза Ever Give, заседнал преди повече от два месеца.

"Няма да прибягваме до международен арбитраж, тъй като египетската съдебна власт има юрисдикция по случая с заседналия кораб на египетска територия", заяви адвокат Халед Абу Бакр по време на пресконференция. Абу Бакър каза, че собствениците на кораба са изразили готовност да "постигнат взаимно задоволителни решения на проблема", предаде Анадолската агенция.

В събота, египетски икономически съд отложи изслушването на делото, включващо представители на Суецкия канал и собствениците на гигантския контейнер, за 20 юни, за да даде възможност на страните да уредят разногласията си извън съда и да постигнат финансово споразумение.

Собственикът на Ever Given изрази същото намерение в началото на април.

Припомняме, че през април, Египет задържа контейнеровоза Ever Given и очаква от собствениците да заплатят компенсации от 1 милиард долара за нанесените щети при задръстването на Суецкия канал, предизвикано от кораба.

Каналът остана блокиран в продължение на 6 дни.

Разчистено е корабното задръстване в Суецкия канал

Разчистено е корабното задръстване в Суецкия канал

От двете страни на канала се бяха струпали 422 кораба

Шефът на администрацията на Суецкия канал - Усама Рабиа, поясни, че мярката за задържането ще бъде в сила докато не бъде изплатена начислената сума.

"Причина за инцидента в Суецкия канал може да е техническа неизправност на кораба. Ако собствениците на контейнеровоза откажат да компенсират щетите, нанесени на канала, ще бъде заведено дело. Плавателният съд, който беше изтеглен на буксир района на Голямото горчиво езеро, ще бъде задържан докато не бъдат компенсирани нанесените щети. Става дума за сума от около 1 милиард долара." - коментира Рабиа.

При начисляването на компенсациите е взета под внимание ситуацията с чакащите кораби, които останаха блокирани в продължение на няколко дни.

Дневните загуби на световната икономика заради инцидента в Суецкия канал възлизат на милиарди долари. Египет е губил по 12-14 милиона дневно, а щетите за международната търговия се изчисляват на около 10 милиарда долара.

На 24 март Ever Given заседна в плитчина и блокира Суецкия канал, като предизвика задръстване от над 200 кораба в Червено море.