Съветникът на египетския президент за развитието на морските пристанища и Суецкия канал - адмирал Мохаб Мамиш, заяви, че собственикът на кораба Ever Given, който затвори Суецкия канал за една седмица, възнамерява да разреши въпроса за обезщетението с извънсъдебно споразумение. Това предаде Мена.

"Ситуацията няма да достигне до съд, собственикът на кораба иска да плати обезщетение, като постигне споразумение", каза той.

1 млрд. долара са щетите от блокирането на Суецкия канал

1 млрд. долара са щетите от блокирането на Суецкия канал

Все още много кораби очакват да продължат пътя си

Според него е изключено задържането на капитана на кораба и прилагането на всякакви законови мерки спрямо него. Той също така добави, че това разследване няма да продължи дълго и най-вероятно ще приключи след една седмица.

Заседналият в Суецкия канал кораб Ever Given е освободен
Обновена

Заседналият в Суецкия канал кораб Ever Given е освободен

Приливът е помогнал много на влекачите

Обезщетението за собствениците на кораби, които са били в "задръстването", ще бъде изплатено от международни застрахователни компании, каза съветникът на президента на Египет.

По-рано ръководителят на администрацията на водния път Осама Рабия заяви, че финансовите загуби от блокирането на Суецкия канал от Ever Given могат да достигнат 1 милиард долара.

На 23 март корабът-контейнеровоз Ever Given, който плаваше от Китай за Ротердам, заседна и напълно блокира движението по Суецкия канал. Няколкостотин кораба се наредиха на опашка.