Египет аплодира твърденията на американския президент Доналд Тръмп, че западните медии умишлено не съобщавали за терористични атаки, съобщава "Франс прес".

Тръмп обвини медиите в понеделник в пренебрегването на нападения, извършени от ислямистки екстремисти, провокативно изявление, за което той не приведе доказателства.

Тръмп беснее след статия на „Ню Йорк таймс”, че президентът на САЩ е в изолация

Тръмп беснее след статия на „Ню Йорк таймс”, че президентът на САЩ е в изолация

Милиардерът е взел вестника намушка

В Кайро изявление на говорителя на египетското външно министерство "приветства позицията на американската администрация", критикуваща "отразяването на западните медии на някои терористични атаки по света".

Той допълни, че неговото изявление се отнася до "публикуван от Белия дом списък от 78 терористични атаки (9 от които са извършени в Египет), които западните медии пренебрегнаха заради очевидни предразсъдъци".

Тръмп обвини медиите в омаловажаването на заплахата, на която неговата администрация се позова, за да оправдае забраната си спрямо пътуващи и бежанци от седем мюсюлмански държави.

Тръмп спомена терористичните атаки в Париж и Ница, както и в цяла Европа, а също и терора на маратона в Бостън и в Сан Бернандино, но незнайно защо изтъкна, че медиите не били съобщавали за нападенията.

Въпреки че той не предостави доказателства за това, Белият дом по-късно разпространи списък със 78 нападения, които са били извършени или вдъхновени от ДАЕШ ("Ислямска държава"), посочвайки, че повечето не били отразени адекватно, но не уточниха кои точно.