Египет се опитва да посредничи между воюващите фракции в Судан. Страната е домакин на регионална среща на върха за предотвратяване на избухването на гражданска война и задълбочаването на хуманитарна криза, предаде Ройтерс.

Боевете между армията на Судан и паравоенните сили за бърза подкрепа избухнаха в столицата Хартум през април и се разпространиха на запад към крехките региони Дарфур и Кордофан. От началото на боевете над 1000 души загинаха, повече от 3 милиона бяха разселени.

По-рано Съединените щати и Саудитска Арабия договориха серия от примирия, но преустановиха преговорите след неколкократни нарушения. Само преди дни Етиопия беше домакин на регионална източноафриканска среща на върха, но армията я бойкотира, твърдейки, че Кения е пристрастна.

Египет, който има исторически близки връзки със суданската армия, покани съседите на Судан на срещата на върха. Целите на срещата са да се предотврати чужда намеса и влияние в боевете и в крайна сметка да започне процес за постигане на мирно споразумение.

Този план има за цел постигане на тримесечно прекратяване на огъня и отваряне на пътища за помощ на фона на поредица от срещи с военни и племенни лидери.

Предишните еднодневни и многодневни примирия бяха бързо нарушени и бяха описани от специалния пратеник на ООН Фолкер Пертес като възможност за силите да преместят позицията си. Той опредепи опитите за медиация като наложителни. Двете воюващи страни все още смятат, че могат да спечелят войната, така че приемат дипломатически инициативи, когато смятат, че това може да помогне на целите им, добави Пертес.

Войната в Судан е прогонила 3 млн. души от домовете им

Войната в Судан е прогонила 3 млн. души от домовете им

2.4 млн. души са разселени в страната, а 730 000 са избягали в съседни държави