Египет се стреми да постигне споразумение за прекратяване на огъня в Газа, да увеличи доставките на помощ и да позволи на разселените хора в южната част на анклава да се преместят на север. Това заяви президентът Абдел Фатах ал Сиси, цитиран от "Ройтерс".

Той предупреди и за опасността от израелска офанзива в град Рафах, където около 1,5 милиона души са потърсили убежище до границата на Газа с Египет.

Хуманитарни служители предупредиха, че крайбрежният анклав е изправен пред глад.

"Говорим за постигане на прекратяване на огъня в Газа, което означава примирие, предоставяне на най-голямо количество помощ", поясни Сиси.

"Хамас" представи план за примирие в Газа с освобождаване на заложниците

"Хамас" представи план за примирие в Газа с освобождаване на заложниците

След първоначалната размяна ще бъде договорена дата за постоянно прекратяване на огъня

Това ще включва "ограничаване на въздействието на този глад върху хората, както и позволяване на жителите в центъра и на юг да се придвижат на север, с много силно предупреждение срещу нахлуване в Рафах", допълни той.

"Предупредихме за случващото се - че ако помощта не бъде доставена, това ще доведе до глад", отбеляза Сиси.

Египет, който се опасява от разселването на палестинци, стекли се близо до границата му, се опитва, заедно с Катар и Съединените щати, да посредничи между Израел и "Хамас" за постигане на споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на израелски заложници в замяна на палестински затворници.

Вчера външният министър на Египет призова Израел да отвори сухопътни пунктове с Газа, така че в анклава да влиза повече помощ.

Нетаняху не харесва и новия план на Хамас за примирие

Нетаняху не харесва и новия план на Хамас за примирие

Той го смята за "нереалистичен"