Хиляди в Израел излязоха по улиците в четвъртък, за да вземат участие в два отделни протеста, съобщава "Ройтерс". 

Единият протест бе за незабавно освобождаване на заложниците от Газа, а другият с призив за мобилизиране на ултраортодоксални евреи в армията.

Протестите бяха публична проява на нарастващо разделение в израелското общество и политика пет месеца след войната в Газа.

Протестиращите, призоваващи за освобождаването на заложниците, тръгнаха от площад в Тел Авив, носейки снимки на жени, държани в Газа. Демонстрантите блокираха за кратко магистралата в един момент.

"Сделка, веднага!" скандираха участниците. 

Израел вярва, че 134 заложници остават в Газа след водена от "Хамас" атака срещу южните му общности на 7 октомври, при която 1200 души бяха убити и 253 заловени.

Оттогава израелското въздушно, морско и наземно нападение срещу блокираната Газа е убило повече от 31 000 души и е ранило над 72 880, според здравните власти в Газа.

В изявление, публикувано от неговия кабинет след среща с представители на семействата на заложниците по-рано в четвъртък, премиерът Бенямин Нетаняху каза, че правителството му е "ангажирано да върне всички", но че "Хамас" "все още се придържа към неприемливи искания" в преговорите.

"Хамас" обвини Израел за осуетяване на напредъка в преговорите за прекратяване на огъня.

Al-Arabiya: "Хамас" прие споразумение за примирие в Газа с освобождаване на заложниците

Al-Arabiya: "Хамас" прие споразумение за примирие в Газа с освобождаване на заложниците

Надежда за мир в Близкия изток

В друг протест в четвъртък израелците протестираха срещу коалиционното правителство на Нетаняху, настоявайки за край на освобождаването на ултраортодоксалните евреи от задължителна военна служба.

Водещият израелски новинарски сайт Ynet съобщи, че около 10 000 души са участвали в демонстрацията, проведена и в Тел Авив.

Върховният съд на Израел през 2018 г. анулира закон, отменящ набора за ултраортодоксални мъже, позовавайки се на необходимостта тежестта на военната служба да бъде споделена в израелското общество.

Израелци протестираха срещу "разхищението" на бюджета за ултраортодоксалните евреи

Израелци протестираха срещу "разхищението" на бюджета за ултраортодоксалните евреи

Дори и след паузата за съдебната реформа напрежението в Тел Авив не стихва

Парламентът не успя да излезе с ново споразумение и издаденото от правителството спиране на задължителната военна служба за ултраортодоксални изтича през март.