Кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху заяви, че новото предложение за примирие в Газа, представено от ислямистката групировка Хамас на посредниците в четвъртък, все още се основава на "нереалистични искания".

В изявлението се казва, че актуална информация по въпроса ще бъде представена на военния кабинет и разширения кабинет по сигурността в петък.

"Хамас" представи на посредниците предложение за прекратяване на огъня в Газа, съобщи по-рано "Ройтерс".

Съгласно плана в първия етап ще бъдат освободени израелски жени, деца, възрастни хора и болни заложници в замяна на пускането на свобода на между 700 и 1000 палестински затворници.

Сред освободените ще бъдат 100 палестински затворници, излежаващи доживотни присъди в израелски затвори, както и израелски жени военни.

В предложението на "Хамас" се посочва, че след първоначалната размяна на заложници и затворници ще бъде договорена дата за постоянно прекратяване на огъня.

Краен срок за изтегляне на израелските сили от Газа ще бъде договорен след първия етап, допълва палестинската групировка.

Предвижда се всички задържани от двете страни да бъдат освободени по време на втория етап от плана.

Египет решен да постигне примирие в Газа

Египет решен да постигне примирие в Газа

Целта е увеличаване на доставките на помощ за анклава

Египет се стреми да постигне споразумение за прекратяване на огъня в Газа, да увеличи доставките на помощ и да позволи на разселените хора в южната част на анклава да се преместят на север. Това заяви президентът Абдел Фатах ал Сиси, цитиран от "Ройтерс".

Той предупреди и за опасността от израелска офанзива в град Рафах, където около 1,5 милиона души са потърсили убежище до границата на Газа с Египет.

Хуманитарни служители предупредиха, че крайбрежният анклав е изправен пред глад.

"Говорим за постигане на прекратяване на огъня в Газа, което означава примирие, предоставяне на най-голямо количество помощ", поясни Сиси.

Корабът с помощи от Кипър достигна Газа

Корабът с помощи от Кипър достигна Газа

Първата доставка ще бъде тест за ефективността на този маршрут