Египет заплаши да се оттегли от посредничеството за прекратяване на огъня в Газа, заявявайки, че опитите да се постави под въпрос неговата почтеност при воденето на преговорите отразяват желанието да се накаже Кайро за това, че отстоява правата на палестинците, пише Times of Israel.

Диаа Рашван, ръководител на египетската Държавна информационна служба, говори късно в сряда в отговор на доклад на CNN, че служители на разузнаването в Кайро тихомълком са променили условията на скорошно предложение и са провалили сделка за примирие в Газа и размяна на затворници и заложници между Израел и Хамас.

"Опитите да се хвърли съмнение и да се обидят посредническите усилия на Египет... само ще доведат до допълнителни усложнения на ситуацията в Газа и целия регион и това може да накара Египет напълно да се оттегли от посредничеството си в настоящия конфликт", каза Рашван.

В доклада на CNN, публикуван във вторник, цитиращ три източника, се казва, че служители на египетското разузнаване са променили условията на предложението за прекратяване на огъня, с което Израел се е съгласил по-рано през май, без да се консултират с колегите си посредници Катар и САЩ.

Рашван каза, че докладът на CNN се равнява на опит за наказание на Египет за неговата непоколебима подкрепа за правата на палестинците и решението му миналата седмица да се намеси в подкрепа на делото на Южна Африка пред Международния съд, който обвинява Израел в геноцид.

Той повтори и настояването на Египет, че няма да отвори отново своя граничен пункт Рафах с Газа, ако Израел първо не се откаже от контрола над палестинската страна, която превзе на 7 май.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън в сряда призова Кайро да направи всичко възможно, за да гарантира, че хуманитарната помощ ще потече в Газа, тъй като храната и лекарствата са натрупани от египетската страна.

Боевете близо до граничния пункт направиха предоставянето на помощ предизвикателство, но помощта все още може да стигне, каза Блинкън.

"Така че трябва да намерим начин да се уверим, че помощта, която ще премине през Рафах, може да премине безопасно, но ние силно призоваваме нашите египетски партньори да направят всичко възможно, за да се уверят, че помощта тече", каза той.

Египет твърди, че присъствието на израелските сили от страната на ГКПП откъм Газа представлява заплаха за хуманитарните работници и шофьорите на камиони.

Военният кабинет на Израел продължава преговорите за освобождаването на заложниците

Военният кабинет на Израел продължава преговорите за освобождаването на заложниците

Египет не иска военно присъствие на Тел Авив в Газа