Египетското разузнаване тихомълком промени условията на предложението за примирие, което Израел вече подписа по-рано този месец и в крайна сметка провали сделка, която можеше да освободи израелски заложници и палестински затворници и да определи пътя за временно прекратяване на боевете в Газа. Това съобщава CNN, като цитира трима източници.

Споразумението за прекратяване на огъня, което "Хамас" в крайна сметка обяви на 6 май, не е това, което катарците или американците смятат, че е било представено на "Хамас" за потенциален окончателен преглед, казаха източниците.

Промените, направени от египетското разузнаване, чиито подробности не са докладвани по-рано, доведоха до вълна от гняв и взаимни обвинения сред служители от САЩ, Катар и Израел и оставиха преговорите за прекратяване на огъня в задънена улица.

"Всички бяхме измамени", каза един от тези източници пред CNN.

Президентът на Египет: Израел не полага усилия за спиране на огъня в Газа

Президентът на Египет: Израел не полага усилия за спиране на огъня в Газа

Израел и Египет си размениха обвинения за отговорността за затварянето на ГКПП Рафах

Директорът на ЦРУ Бил Бърнс, който ръководи американските усилия за постигане на споразумение за прекратяване на огъня, е бил в региона, когато до него достига информация, че египтяните са променили условията на сделката. Бърнс е бил ядосан и смутен, тъй като го карат да изглежда така, сякаш не е в течение или не е информирал израелците за промените.

Говорител на ЦРУ отказа коментар.

Тримата източника, запознати с въпроса, казаха на CNN, че висш служител на египетското разузнаване на име Ахмед Абдел Халек е отговорен за извършването на промените. Абдел Халек е старши заместник на шефа на египетското разузнаване Абас Камел, който беше партньор на Бърнс в ръководенето на посредничеството на Египет в преговорите за прекратяване на огъня.

Източник, запознат с преговорите, каза, че Абдел Халек е казал на израелците едно, а на Хамас - друго. Повече от исканията на Хамас бяха включени в първоначалната рамка, с която Израел мълчаливо се съгласи, за да осигури одобрението на Хамас, каза източникът. Но другите посредници не бяха информирани; нито, критично, израелците.

"Хамас" каза на хората си: "Ще сключим сделка утре", каза първият източник. Всички страни предполагаха, че египтяните са предоставили същия документ", който Израел е подписал и другите посредници, САЩ и Катар, са знаели, каза лицето.

Вместо това, каза вторият източник, египтяните са се опитали да размият границите между първоначалната рамка и отговора на "Хамас".

Египетското правителство не отговори на искане за коментар.

Египет отхвърли предложението на Израел за отварянето на ГКПП "Рафах"

Египет отхвърли предложението на Израел за отварянето на ГКПП "Рафах"

Това е основен пропусквателен пункт за хуманитарната помощ

Документ на "Хамас", получен от CNN, очертаващ рамката, за която са се съгласили, включва постигане на постоянно прекратяване на огъня и "устойчиво спокойствие", което трябва да бъде постигнато във втората фаза на триетапното споразумение. Израел не желае да се съгласи да обсъди прекратяване на войната, преди Хамас да бъде победен и останалите заложници да бъдат освободени от плен.

Сега, три седмици по-късно, когато преговорите за прекратяване на огъня са в застой, участниците повдигат въпроси относно мотивите на Египет, който от години служи като ключов посредник между Израел и "Хамас", особено членовете на Хамас в Газа.

Попитан от Джейк Тапър от CNN във вторник дали е загрижен за участието на Египет в бъдещи преговори за прекратяване на огъня, израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че Израел не е готов да се съгласи с условия, които биха позволили на "Хамас" да атакува Израел отново. "Надявам се, че Египет разбира, че не можем да се съгласим с нещо подобно."

Египет отрече да е домакин на преговори за Рафах

Египет отрече да е домакин на преговори за Рафах

Напрежението в ивицата Газа продължава