В неделя "Хамас" разкритикува президента на САЩ Джо Байдън за свързването на прекратяването на огъня в Газа с освобождаването на израелци, държани в плен от палестинската групировка.

Байдън каза в събота, че прекратяването на огъня в Газа ще бъде възможно още утре, ако "Хамас" освободи израелците в своя плен.

Тази позиция "е крачка назад от резултатите от последния кръг преговори, които доведоха до нашето одобрение на предложение, направено от посредници в Египет и Катар, със знанието на САЩ", се казва в изявление на Хамас.

Миналата седмица "Хамас", за който се смята, че държи близо 130 израелци след трансграничната атака на 7 октомври, прие предложението на Египет и Катар за прекратяване на огъня в Газа.

Хамас съобщи за още един починал заложник в Газа

Хамас съобщи за още един починал заложник в Газа

От 252 души, отвлечени на 7 октомври, 128 остават в Газа, според израелските данни

Но според Израел, предложението за примирие не отговаря на основните му изисквания и реши да продължи с операция в Рафах, където живеят повече от 1,5 милиона разселени хора. Целта е "военен натиск върху "Хамас" за постигане на напредък в освобождаването на заложниците и другата цел на войната.

Хамас заяви, че е показал гъвкавост по време на всички кръгове на преговорите за постигане на споразумение за прекратяване на огъня в Газа.

"Въпреки това, терористът [израелският министър-председател Бенямин] Нетаняху и неговото правителство побързаха да преобърнат този път, като започнаха своята агресия срещу нашия народ в Рафа, Джабалия и Газа", се добавя в него.

"Позицията на Байдън още веднъж потвърждава пристрастията на САЩ към престъпната политика", следвана от Израел, и показва "продължителното му политическо прикритие и военна подкрепа за геноцида, воден срещу нашия народ", каза Хамас.

ООН поиска спиране на огъня в Газа и увеличаване на хуманитарната помощ

ООН поиска спиране на огъня в Газа и увеличаване на хуманитарната помощ

"Повтарям призива си, призива на света за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня, безусловно освобождаване на всички заложници и незабавно увеличаване на хуманитарната помощ", каза Гутериш

Повече от 35 000 палестинци бяха убити и над 76 600 други бяха ранени при израелската операция срещу Газа след атаката на "Хамас", която уби близо 1200 души.

Палестинската група настоява за прекратяване на продължаващата военна офанзива на Израел в Ивицата Газа в замяна на размяна на заложници с Тел Авив.

Повече от седем месеца след израелската война Газа е в руини и населението там страда от нередовни доставки на хуманитарна помощ.

Израел е обвинен в геноцид в Международния съд (МС). Временно решение от януари гласи, че е "правдоподобно" Тел Авив да извършва геноцид в Газа, като му се нарежда да спре подобни действия и да предприеме мерки, за да гарантира, че хуманитарната помощ се предоставя на цивилните в Газа.

Турция подкрепя делото за геноцид срещу Израел в Газа

Турция подкрепя делото за геноцид срещу Израел в Газа

МС нареди на Израел през януари да се въздържа от всякакви действия

Южна Африка поиска в петък от Международния съд да нареди на Израел да се изтегли от Рафах като част от допълнителни спешни мерки във връзка с войната.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън защити решението да спре доставката на 3500 бомби за Израел поради опасения, че те могат да бъдат използвани в град Рафах в Газа.

По думите на Блинкън на Израел му липсва "надежден план" за защита на около 1,4 милиона цивилни, укриващи се в южния град на анклава.

Пред ABC News'This Week Блинкън обясни, че президентът Джо Байдън остава решен да помогне на Израел да се защити и че пратката от 3500 бомби е единственият американски оръжеен пакет, който е спрян.

Това може да се промени, каза той, ако Израел започне мащабно нападение срещу Рафах - както и твърди, че планира да нахлуе в града, за да изкорени бойците на управляващата групировка "Хамас".