Палестинската групировка "Хамас" съобщи в събота, че още един от заложниците, отвлечени по време на нейната атака срещу Израел на 7 октомври, е починал.

"Хамас" публикува видео, в което се казва, че Надав Попълуел, който беше взет за заложник от южния израелски кибуц Нирим, е починал, след като е бил ранен при израелски удар в Газа.

Израелската армия не коментарира съобщението. Той определи предишни видеоклипове на заложници, освободени от "Хамас", като психологически терор. Израел също така отрече някои от предишните обвинения на "Хамас", че заложници са били убити от израелски огън.

По-рано в събота "Хамас" пусна видео без дата показващ 51-годишния пленник застанал пред бяла стена с натъртено дясно око.

Часове по-късно във второ видео се казва, че Попълуел е починал от рани, получени преди месец при израелски въздушен удар.

"Хамас" твърди, че Попълуел, за когото каза, че също е британски гражданин, е бил задържан заедно с друга жена заложник, когато мястото, където са били държани, е било ударено от израелска ракета.

"Той умря, защото не получи интензивна медицинска помощ в медицинските заведения поради унищожаването на болниците в Газа от врага", каза в изявление говорителят на въоръжените крила на "Хамас" Абу Убайда.

От 252 души, отвлечени на 7 октомври, 128 остават в Газа, според израелските данни. Най-малко 36 от тях са обявени за мъртви от израелска съдебномедицинска комисия.

Израел твърди, че освобождаването на заложниците е главната цел на неговата офанзива в Газа, заедно с елиминирането на "Хамас", който управлява анклава от 2007 г.

Попълуел, според групата за подкрепа на заложниците, е бил заловен с майка си от дома й в кибуц Нирим. Брат му е убит по време на нападението. Майка му беше освободена по време на кратко примирие през ноември.

Израел нареди нова евакуация в Рафах, разширява операцията си

Израел нареди нова евакуация в Рафах, разширява операцията си

Призова жителите да се насочат към "разширената хуманитарна зона" в Ал-Маваси