Египетските власти задържаха и депортираха ирландската антивоенна активистка и носител на Нобелова награда за мир Майрийд Магуайър, предаде „Ал Арабия".
Заедно с друга своя колежка тя се опита да влезе в страната, откъдето трябваше да се отправи към Палестинската автономна територия. Там Магуайър трябваше да участва в делегация на защитници на човешките права, настояващи за прекратяване на израело-палестинския конфликт.

„Бяхме отведени в ареста и разпитвани в продължение на осем часа. Полицаите бяха вежливи, но отказаха да ни дадат основателна причина за задържането ни. Казаха ни, че няма да можем да влезем в Кайро и ще бъдем натоварени на друг самолет", заяви пред АФП активисктака, която вече се намира в Лондон.

Майрийд Магуайър, родена през 1944 година, печели Нобеловата награда за мир през 1976 г. заедно с Бети Уилямс, след като двете основават неправителствена организация, целяща помирение между католици и протестанти в Северна Ирландия.

По-късно тя се превърна в яростен поддръжник на каузата на палестинския народ, а през 2010 г. бе изгонена от Израел, след като се опита да преодолее блокадата на Ивицата Газа.

Във вторник летищните власти в Кайро задържаха американката Медеа Бенджамин, която трябваше да бъде част от същия форум, за който пътуваше и Магуайър. Агенция „Франс прес" съобщи, че при ареста един от полицаите е счупил ръката й.