Египетските военни се обърнаха към населението с призив хората да се сплотят след ареста на експрезидента Мохамед Мурси, предаде Би Би Си.

В изявлението се казва, че традиционната склонност на египетския народ да прощава ще предотврати евентуални актове на отмъщение.

Преди това партията на Мурси „Мюсюлмански братя" призова към масови протести днес,, 5 юли, като отхвърли предложението на изпълняващия президентските функции Адли Мансур да влезе във временното правителство.

Бившият шеф на МААЕ и лидер на египетската опозиция Мохамед ел Барадей заяви пред Би Би Си, че египетската армия, която свали и задържа експрезидента Мурси, е действала по волята на по-голямата част от народа.

Той обаче изрази надежда, че по-нататък военните няма да участват в политическия процес

Припомняме, експрезидентът Мохамед Мурси беше свален от поста си след продължителни масови протести в големите градове. Главнокомандващият въоръжените сили на Египет Абдел Фатах ал Сиси обяви това в телевизионно обръщение към нацията.

Вчера египетската прокуратура издаде заповед за арест на лидера на ислямисткото движение „Мюсюлмански братя"  Мохамед Бади и неговия заместник Хайрат  Шатир.

На сайта на ислямистката групировка „Ал Джамаа ал Исламия" е публикувано съобщение, че Хайрат  Шатир е арестуван в Хургада, но засега информацията не е потвърдена от друг източник.

Бизнесменът Шатир е смятан за водещият стратег на ислямисткото движение. Той беше основен кандидат на „Мюсюлмански братя" на президентските избори, но напусна борбата за президентския пост заради обвинения, свързани с миналото му. Неговото място като кандидат в надпреварата беше заето от Мохамед Мурси.

Новият египетски президент Адли Мансур, който вчера положи клетва, заяви, че „Мюсюлмански братя" са част от народа и представителите на това движение биха могли да вземат участие в изграждането на страната.