Кодекс на поведение бори разпространението в интернет на незаконната реч на омразата, съобщават от Европейската комисия. Кодексът включва серия от ангажименти. Той е приет от Европейската комисия и големи високотехнологични компании като Facebook, Twitter, YouTube и Microsoft.

Европейският комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова заяви, че неотдавнашните терористични атаки са напомнили за неотложната необходимост от справяне с незаконните изказвания в интернет, пораждащи омраза. Тя подчерта, че за съжаление социалните медии са един от инструментите, чрез които терористичните групи радикализират младите хора. Расистите също ги използват, за да разпространяват изказвания, които пораждат насилие и омраза.

Йоурова е убедена, че споразумението е важна стъпка напред. Чрез него щяло да се гарантира, че интернет продължава да бъде място на свободно и демократично изразяване, където се спазват европейските ценности и законодателство.

Еврокомисарката приветства ангажимента на IT дружествата от цял свят. Те щели да разглеждат за по-малко от 24 часа по-голямата част от валидните уведомления за премахване на незаконни изказвания, които пораждат омраза. При необходимост те щели да премахват или прекратяват достъпа до подобно съдържание.

Вицепрезидентът, отговарящ за европейските въпроси в Microsoft, Джон Франк коментира, че целят приличието и свободата на изразяване. Поради това с техните усилия за употреба се забранява проповядването на насилие и омраза в рамките на потребителските услуги на Microsoft.

Франк отбеляза, че неотдавна са обявили допълнителни стъпки за изрична забрана на публикуването на терористично съдържание. Той увери, че ще продължат да предоставят на своите потребители начин да ги уведомяват, когато считат, че политиката на компанията се нарушава. Присъединяването ни към кодекса на поведение потвърждава нашия ангажимент за решаване на този важен въпрос, подчерта Джон Франк.

IT-дружествата и Европейската комисия (ЕС) се споразумяват редовно да оценяват обществените ангажименти в кодекса за поведение, включително тяхното въздействие. Те също ще се договарят да обсъдят допълнително начините за насърчаване на прозрачността и на ответните изказвания и алтернативните послания. За целта ще се провеждат редовни срещи и до края на 2016 г. резултатите от проведена предварителна оценка ще бъдат оповестени на Групата на високо равнище за борба с расизма, ксенофобията и всички форми на нетърпимост.