Европейската комисия временно премахна ограниченията върху бюджетните разходи за страните от ЕС, включително и нейните строги правила за предоставяне на държавна помощ на предприятията с цел смекчаване на икономическите последици от пандемията на коронавирус. Това се посочва в изявление от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Всъщност това означава прекратяване на политиката на бюджетната икономика и временно спиране на основното икономическо споразумение на ЕС - Пактът за стабилност и растеж, който определя лимита за възможния дефицит на държавните бюджети на страните от ЕС на 3% от БВП и ограничава публичния дълг на 60%.

"Отсега нататък правителствата на страните от ЕС ще могат да дават пари на много компании - хотели, ресторанти, транспортни компании, малки предприятия, които са застрашени от фалит без подкрепа. Днес решихме да спрем бюджетните правила, така че държавите да могат да влагат толкова пари в икономиката, колкото е необходимо", коментира тя.

"Универсалната карантина е необходима, за да се победи коронавирусът, но това оказва сериозен натиск върху нашата икономика. Днес решихме да направим правилата за предоставяне на държавна помощ в ЕС възможно най-гъвкави, за да подкрепим вашите компании и вашите работни места", обясни тя на гражданите на ЕС.

Тя приветства решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да стартира програма за обратно изкупуване на ценни книжа на европейски компании в размер на 750 милиарда евро за подпомагане на финансовата стабилност, за да се избегнат верижни фалити в условията на обща карантина и радикално забавяне в европейската икономика.

Тя припомни също, че Европейската комисия реши да преразпредели 37 милиарда евро от бюджета на ЕС в подкрепа на здравния сектор и малките предприятия в ЕС.

ЕК с мерки от данъчни облекчения до държавни гаранции за бизнеса

ЕК с мерки от данъчни облекчения до държавни гаранции за бизнеса

Държавите членки да гарантират, че всички предприятия имат достъп до достатъчно ликвидност