Искаме обяснение от Холандия. Това е заявил говорителят на ЕК Амадеу Алтафай Тардио по повод изнесените резултатит от евровота в страната.

Искаме да знаем, кой е оповестил тази информация, къде и на кого я е предоставил, казва той, цитиран от СИТА.

Даваме шанс за обяснение преди да вземем решение, информира Тардио и допълва, че в краен случай Амстердам може да бъде глобен и финансово.

Холандските и британските избиратели вчера дадоха своя глас за Европарламент. Докато, както изискват правилата на ЕС, във Великобритания и до момента резултатите са неясни, Нидерландия обяви частично резултатите от вота малко след края му.

Първоначалните данни на Exit pool сочат, че ултрадясната партия на свободата на Герт Вилдерс най-вероятно ще бъде втората най-голяма холандска партия в европейския парламент.Ограничението е във връзка с разпоредби на Евросъюза, които касаят всички страни-членки.

Разпоредбата на ЕК гласи, че "държавите-членки нямат право официално да оповестяват резултатите от преброяването на гласовете до затварянето на секциите в държавите-членки, чиито избиратели гласуват последни в периода".

Това означава, че до момента, в който се провежда гласуване в друга страна-членка на съюза в същия ден, официалните резултати не могат да бъдат обявявани.
Най-късно изборният ден ще приключи в Полша и Италия - в 23:00 в неделя.

Днес за европарламент гласуват Чехия и Ирландия.