ЕК предприе действия срещу общо 12 държави-членки, за да гарантира, че гражданите и предприятията в ЕС извличат максимална полза от вътрешния пазар, информира .europe.bg.

Заведени са дела срещу Белгия, Кипър, Гърция, Испания, Франция, Люксембург, Нидерландия и Швеция в Съда на Европейския съюз поради забавяне в прилагането на Директивата за правата на акционерите.

В областта на обществените поръчки България, Кипър, Латвия, Португалия и Словения ще получат мотивирани становища, изискващи от тях пълното прилагане на директивата за обжалване при обществените поръчки, срокът за което е бил 20 декември 2009 г.

Тази директива цели подобряването на националните процедури за преразглеждане, които предприятията могат да използват, ако смятат, че публичният орган е възложил поръчка неправомерно.

Ако тя не се прилага правилно и навреме, съществува риск участниците в търга да не могат да обжалват ефикасно неправомерно възложените поръчки.

Ако до два месеца не бъде получен от дадена държава-членка задоволителен отговор на съответното мотивирано становище, Комисията може да отнесе делото до Съда на Европейския съюз.

Ефективните процедури за обжалване са съществени, за да се гарантира, че обществените поръчки действително се възлагат на дружеството, представило най-добра оферта.

Такива процедури ще спомогнат и за укрепване доверието на бизнеса и гражданите в това, че възлагането на обществени поръчки се провежда навсякъде в ЕС по справедлив и конкурентен начин.